Співголова проекту «Спеціалізований суд з питань інтелектуальної власності в Україні» Ноам Шемтов 1 листопада виступив перед студентами, аспірантами та співробітниками КПІ з лекцією-презентацією на тему «Право інтелектуальної власності та технологія штучного інтелекту: конфлікт чи поєднання?».

Київ – це вже третє місто, в якому відомий англійський правник цього тижня читав свої лекції для українських науковців, спочатку він відвідав Харків та Львів.

Лекцію-презентацію було присвячено проблемам, які виникають у зв'язку з бурхливим розвитком технологій штучного інтелекту, і мають бути врегульовані в системі захисту прав інтелектуальної власності.

Ноам Шемтов розповів, у який спосіб право інтелектуальної власності застосовується в юридичному регулюванні діяльності науковців і розробників нових технологій та сучасного інноваційного виробництва в деяких країнах. А ще, поділився зі слухачами міркуваннями про те, якою мірою існуючий правовий режим може регулювати такі процеси. Підвищення стандартів захисту прав та інтересів осіб на результати їхньої інтелектуальної діяльності є одним із головних завдань, які стоять нині перед правознавцями й законотворцями різних держав. Причому, як стверджують деякі юристи, не лише на продукти їхньої власної мистецької чи науково-технічної діяльності, але й на ті, які вони створюють за допомогою технологій штучного інтелекту.

Саме навколо того, як це слід робити, і, якщо говорити про продукти, створені «електронними особистостями» (цей термін було запроваджено Європарламентом в проєкті резолюції про правовий статус роботів), чи потрібно захищати їхню «інтелектуальну власність», точаться нині дискусії серед правників багатьох розвинених країн.

Отож Ноам Шемтов свою лекцію поділив на дві основні частини: перша стосувалася питань авторського права (тобто тієї підгалузі інституту цивільного права, що регулює правовідносини, пов’язані зі створенням та використанням творів мистецтва, літератури та науки) та патентного права (підгалузі цивільного права, що регулює правовідносини, пов'язані зі створенням і використанням об'єктів інтелектуальної власності, які охороняються патентом, – найчастіше це винаходи, корисні моделі тощо). Головний його висновок: навіть за дуже активного використання авторами можливостей штучного інтелекту при створенні чи то творів мистецтва, чи то якихось інноваційних розробок, первинною залишається людина та її інтелект. Щоправда, він вважає, що в системі авторського права слід уточнити деякі положення в частині, що регулює суміжні права, але що стосується системи права патентного, то вона, на думку Ноама Шемтова, є достатньо розвиненою і за нинішнього розвитку технологій штучного інтелекту має достатньо інструментів для врахування особливостей їхнього застосування.

Участь у зустрічі з київськими політехніками взяла також представниця університету Квін Мері (Велика Британія, Лондон), де працює Ноам Шемтов, – координатор досліджень проекту Ольга Гургула та координатор проекту в Україні Олена Вардамацька.

Довідково: Ноам Шемтов – відомий правознавець, який проводив в ЄС дослідження правових аспектів, які стосуються технології штучного інтелекту. Він викладає право інтелектуальної власності та інформаційних технологій в одному з найпрестижніших та найбільших дослідницьких вишів Великої Британії – університеті Квін Мері, а також в університетах Іспанії та Нідерландів. Крім того, він є заступником Голови Центру вивчення комерційного права Університету Квін Мері. Ноам Шемтов працює над дослідженнями в сфері права ІВ, комп’ютерних технологій та займається питаннями штучного інтелекту. Він керував роботами Дослідного центру Великої Британії, та інших організацій, серед яких CreativeWorks London, CISAC, Microsoft, WIPO, EPO, Міністерство закордонних справ та у справах Співдружності Великої Британії та Міністерство з міжнародного розвитку Великої Британії. Як адвокат Ноам Шемтов працює в Ізраїлі та Великій Британії.

Дата події