Головною метою проведення Інформаційного дня Програми Європейського Союзу «Горизонт 2020», який відбувся 31 жовтня у Залі засідань Вченої ради КПІ ім. Ігоря Сікорського, було інформування науковців про можливості та умови участі в міжнародній проєктній діяльності.

Інформаційний день – назва дещо умовна. Насправді, це семінар для тих, хто бажає долучитися до проєктів за Програмою ЄС «Горизонт 2020» і прагне докладніше дізнатися, що для цього потрібно. Тож участь у ньому взяли науковці факультетів та інститутів КПІ ім. Ігоря Сікорського, а також низки інших київських університетів і наукових установ.

Нагадаємо: «Горизонт 2020» (2014 - 2020 рр.) є вже восьмою за ліком рамковою програмою ЄС з наукових досліджень та інновацій з загальним бюджетом в 77 млрд. євро. На 2018, 2019 та 2020 роки Програмою було передбачено фінансування відповідних проєктів в обсязі 30 млрд. євро.

Оганізаторами Інфодня спільно виступили Департамент науки та інноватики і Департамент міжнародного співробітництва КПІ ім. Ігоря Сікорського, Національні контактні пункти КПІ ім. Ігоря Сікорського (НКП) за тематичними напрямами «Інформаційні та комунікаційні технології» і «Клімат та ефективність використання ресурсів, включаючи сировинні матеріали», а також Національний інформаційний центр зі співробітництва з ЄС у сфері науки та технологій.

«Участь науковців України в програмах Європейського Союзу є дуже важливою справою, – наголосив, відкриваючи Інформаційний день, ректор КПІ ім. Ігоря Сікорського академік НАН України Михайло Згуровський. – Виходячи з тих тенденції зменшення бюджетного фінансування науки, які спостерігаються в Україні, ми розуміємо, що є лише два способи, які дозволять зберегти наші наукові школи, долучитися до європейських проєктів та забезпечити певний науковий прогрес. Перший – це співпраця з високотехнологічним бізнесом на інноваційній основні, й другий – це наша активна участь в програмах Європейського Союзу. Тому говорячи сьогодні про Програму «Горизонт 2020», ми маємо проаналізувати наш досвід у цьому плані, наші помилки і подумати над тим, яким чином підвищувати ефективність цієї роботи».

З докладною презентацією «Про організацію управління міжнародною науково-технічною діяльністю в КПІ ім. Ігоря Сікорського і завдання по її розвитку» виступили перед учасниками Інформаційного дня проректор з наукової роботи КПІ Віталій Пасічник і проректор з міжнародних зв’язків член-кореспондент НАН України Сергій Сидоренко. За ними про організацію діяльності Національних контактних пунктів КПІ ім. Ігоря Сікорського та актуальні конкурси Програми «Горизонт 2020» розповів присутнім керівник НКП за напрямом за напрямом «Інформаційні та комунікаційні технології» професор Сергій Шукаєв. Економічним аспектам Програми було присвячено інформацію керівника НКП за напрямом «Юридичні та фінансові аспекти» Олени Коваль. Актуальним сьогодні конкурсам, але вже за напрямом «Клімат та ефективність використання ресурсів, включаючи сировинні матеріали», було присвячено і останній виступ на семінарі – про них розповіла учасникам доцент Анжела Пятова.

З огляду на те, що наступний рік – це завершальний рік дії Програми «Горизонт 2020», подання заявок на участь у ній – це той останній вагон, у який варто спробувати застрибнути тим, хто бажає в межах цієї Програми долучитися до співпраці з колегами з європейських університетів. Така співпраця, до речі, дозволяє збільшити фінансування наукової діяльності в українських вишах за рахунок грантових програм ЄС – інколи навіть у кілька разів. Утім, якщо потрапити в проєкт за Програмою «Горизонт 2020» з якихось причин не вдалося, то впадати у відчай дослідникам не варто. Європейський Союз вже оголосив, що з 2021 року діятиме нова, вже дев’ята Програма підтримки науки та інновацій під назвою «Горизонт Європа». В ній буде збережено основні напрями попередніх програм, але акценти зміщено в бік інноваційних складників. Програму цю розраховано на 2021 – 2027 роки, а загальний її бюджет буде ще більшим, ніж у Програми «Горизонт 2020» – 100 млрд. євро. Тож слід лише прагнути успіху і наполегливо працювати.

Насамкінець, організатори відповіли на декілька запитань учасників Інфодня.

На фото: виступає Михайло Згуровський

[31.10.2019 | 14:00] Інформаційний день Програми «ГОРИЗОНТ 2020»

ГОРИЗОНТ 2020

31 жовтня 2019 року о 14:00 у Національному технічному університеті України «Київський політехнічний інститут імені Ігоря Сікорського», просп. Перемоги 37, Зал засідань Вченої ради (корпус №1) відбудеться Інформаційний день Програми «ГОРИЗОНТ 2020».

Організатори:

Учасники семінару будуть ознайомлені з останніми новинами від Європейської Комісії щодо програми «Горизонт 2020» та умовами участі у проектах.

Програму заходів у межах Інформаційного дня дивись на сайті НКП

Для участі у семінарі необхідно зареєструватись до 29 жовтня 2019 року за link, або зателефонувати за номером (044) 204-80-19.

Дата події