25 жовтня в залі засідань Вченої ради КПІ ім. Ігоря Сікорського відбулася VІI Міжнародна науково-практична конференція "Наукова школа Романа Іванченка". Її було присвячено 90-річчю від дня народження видатного науковця, ідеї та напрацювання якого лягли в підґрунтя викладання видавничої справи та редагування в закладах вищої освіти сучасної України. 

Відкрив конференцію директор Видавничо-поліграфічного інституту КПІ Петро Киричок. Він розповів про високий професіоналізм і викладацьку майстерність Романа Григоровича і висловив надію, що студенти, які прийшли на конференцію, більше дізнаються про видатного науковця і матимуть наочний приклад, як потрібно працювати над творенням майбутнього власної держави.

Цього року участь у заході взяли науковці академічних установ і  ЗВО України, Білорусі та Польщі: Інституту мовознавства НАН України ім. О.О.Потебні, Київського національного університету імені Тараса Шевченка, Класичного приватного університету (м. Запоріжжя), Київського медичного університету, Житомирського державного університету імені Івана Франка, Української академії друкарства (м. Львів), Київського професійно-педагогічного коледжу ім. А.Макаренка, Лодзинського університету (Польща), Могилевського інституту Міністерства внутрішніх справ (Білорусь) і, звісно, Національного технічного університету України "Київський політехнічний інститут імені Ігоря Сікорського".

Перед учасниками конференції з вітальним словом виступив директор Інституту журналістики Київського національного університету імені Тараса Шевченка професор Володимир Різун. Він згадував літературну, журналістську і наукову діяльність Романа Іванченка і відзначив його особливу роль у формуванні нового наукового напряму – літературного редагування.

Український видавець, педагог, журналіст, доктор наук із соціальних комунікацій Василь Теремко свій виступ на пленарному засіданні конференції присвятив творчим аспектам у роботі редактора. Особливий наголос він зробив на репрезентаційних елементах книги й зупинився на технологіях підготовки ефективних текстів та підкреслив, що сьогодні редактор мусить володіти технологіями копірайтингу.

Професорка Ганна Онкович розповіла про розвиток медіадидактики вищої школи та про український досвід підготовки фахівців для мас-медіа, медіапедагогів і  медіапсихологів. Вона також наголосила на необхідності впровадження в навчальні програми медіаосвітніх елементів та поширення практики інтеграції медіаосвітніх елементів.

Особливим гостем конференції була Галина Пилипівна Іванченко – дружина Романа Іванченка. Її виступ був особливо теплим. Вона згадувала цікаві факти з життя чоловіка, розповідала про нелегку долю шістдесятників, до покоління яких він належав, про гоніння та цькування українських письменників, науковців, що відстоювали право на власну думку і творчість рідною мовою.

За підсумками конференції готуються два електронних видання – тези доповідей та фахове видання "Обрії друкарства".

Кафедра видавничої справи та редагування ВПІ КПІ ім. Ігоря Сікорського та організаційний комітет Міжнародної науково-практичної конференції "Наукова школа Романа Іванченка" висловлюють вдячність усім учасникам та гостям конференції, активній студентській молоді, яка допомагала в організації заходу, і сподівається на нову наукову зустріч у жовтні наступного року.

Інф. ВПІ

Дата події