3 жовтня перед викладачами, науковцями і студентами КПІ ім. Ігоря Сікорського з лекцією на тему "Центр дослідження космічної радіації в Туреччині: співпраця з ЦЕРН" виступила професор фізики високих енергій Близькосхідного технічного університету (Анкара) доктор Більге Деміркьоз (Bilge Demirkoz).

Більге Деміркьоз народилась у Стамбулі. У 2001 р. в Массачусетському технологічному інституті (США) отримала ступінь бакалавра з фізики . У 2007 р. в Оксфордському університеті (Великобританія) захистила дисертацію, присвячену розробці конструкції детекторів космічних променів. Працювала в ЦЕРНі (Швейцарія) та Інституті фізики високих енергій (Institut de Fisica d'Altes Energies, IFAE) в Барселоні (Іспанія). З 2011 р. очолює експериментальну лабораторію космічної радіації і фізики астрочастинок Близькосхідного технічного університету. У 2015 р. її обрали до Турецької академії наук. У 2017 р. вона стала лауреатом міжнародної премії L'Oreal-UNESCO "Для жінок у науці".

У своїй лекції Більге Деміркьоз коротко розповіла про відкриття космічних променів, історію і основні підсумки їх досліджень. Далі описала наукові дослідження – фундаментальні і прикладні, які виконує очолюваний нею колектив. Фундаментальні дослідження проводяться у складі міжнародної групи, що обробляє дані з установки AMS-02 (Alpha Magnetic Spectrometer – альфа-магнітний спектрометр). AMS-02 знаходиться на навколоземній орбіті, на Міжнародній космічній станції, і призначена для дослідження космічних променів і пошуку сигналів темної матерії. Прикладні дослідження стосуються впливу радіації на матеріали і елементи приладів, що застосовуються на турецьких космічних апаратах.

Лекція була прочитана англійською мовою і супроводжувалась демонстрацією численних слайдів, на яких відображалась як експериментальна апаратура, так і результати досліджень.

Після закінчення лекції Більге Деміркьоз відповіла на запитання слухачів.

Наостанок зауважимо, що лекція відбулась за сприяння Турецького центру ім. Юнуса Емре в Києві при Посольстві Турецької Республіки в Україні.

Дата події