26 вересня КПІ ім. Ігоря Сікорського відвідали заступник керівника Офісу Президента України Анна Коваленко та завідувач відділу Головного департаменту з питань національної безпеки та оборони Офісу Президента України Сергій Тихонов.

Участь у зустрічі взяли ректор університету академік НАН України Михайло Згуровський, голова Вченої ради університету, директор Інституту телекомунікаційних систем академік НАН України Михайло Ільченко, проректор з міжнародних зв’язків член-кореспондент НАН України Сергій Сидоренко, заступник проректора з наукової роботи Юрій Сидоренко, директор Інституту аерокосмічних технологій КПІ ім. Ігоря Сікорського Іван Коробко, головний інженер ОКБ «Шторм» Сергій Пуха, завідувач лабораторії наносупутникових технологій теплоенергетичного факультету Борис Рассамакін та інші.

На початку зустрічі гостям було надано інформацію про інноваційні проекти фахівців університету оборонного та подвійного призначення Сьогодні, як розповів Михайло Згуровський, київські політехніки працюють більш як над сорока розробками з такої тематики. П’ять з них вже стоять на озброєнні й серійно випускаються вітчизняними підприємствами.

Подальші перемовини щодо втілення у життя проектів КПІ ім. Ігоря Сікорського в оборонній сфері вийшли за межі одного лише університету. Їхні учасники обговорили деякі загальні проблеми управління військово-промисловим комплексом, які гальмують впровадження у виробництво та постановку на озброєння новітніх розробок вітчизняних інженерів і науковців. Зокрема, значно затримує швидкість просування проекту від ідеї до виробу низка бюрократичних процедур, що потребують змін, а також умови бюджетного фінансування навіть найнеобхідніших для країни розробок.

Було обговорено напрацьований в КПІ ім. Ігоря Сікорського досвід виведення на орбіту університетських наносупутників на інвестиційній основі із залученням до цих проектів Фонду науково-технічного розвитку України ім. академіка Володимира Михалевича, венчурного фонду ім. Костянтина Калініна, корпорації «Boeing» та інших, а також за рахунок участі КПІ у спільних міжнародних дослідницьких програмах.

Космічну програму КПІ ім. Ігоря Сікорського презентував заступник проректора з наукової роботи Юрій Сидоренко. Він, зокрема, докладно описав конструктивні особливості та місію виведених у космос у 2014 і 2017 роках наносупутників PolyITAN-1, PolyITAN-2-SAU, а також наносупутників PolyITAN-3, PolyITAN-4 і PolyITAN-5, над якими нині працюють дослідники і студенти університету. Але особливе зацікавлення гостей викликав проект створення першого вітчизняного супутникового угрупування для дистанційного зондування Землі з високою роздільною здатністю. Подібні системи існують сьогодні лише в трьох країнах – у США, Китаї та Ізраїлі. До нього мають входити шість мікросупутників, обладнаних розробленими в КПІ оптичними сканерами (до речі, з прототипом такого сканера гості могли ознайомитися безпосередньо під час зустрічі – він разом з інженерними моделями наносупутників стояв на столі в аудиторії, де проходила зустріч). У мікросупутниках використовуватимуться понад 30% технічних рішень, вже апробованих в університетських наносупутниках, та розроблені в КПІ нові композитні матеріали, які дозволять суттєво зменшити їхню масу, що значно здешевить вартість запуску. До речі, за попередніми оцінками, загальна вартість системи має бути майже на порядок меншою, ніж у аналогічних супутникових угрупуваннях, створених за кордоном. Планується, що університетське мікросупутникове угрупування буде повністю виготовлятися на вітчизняній промисловій базі, зокрема на базі КПІ ім. Ігоря Сікорського та групи високотехнологічних підприємств, які входять до Інноваційно-виробничого об’єднання «Київська політехніка».

Ще однією розробкою КПІ, яка привернула до себе увагу представників Офісу Президента України, стала охоронна система та устаткування для моніторингу морських акваторій, а також наземного і повітряного простору. Це обладнання розробили фахівці ОКБ «Шторм», і про нього розповів головний інженер бюро Сергій Пуха. Такі системи встановлюються для виявлення спроб несанкціонованих проникнень на об’єкти, що охороняються, та запобігання незаконним переходам державного кордону. Україні вони, як зауважила Анна Коваленко, вкрай потрібні, тому, зі свого боку, запевнила, що сприятиме налагодженню необхідних комунікацій з найбільш зацікавленими в них відомствами, передусім з Міністерством оборони.

У результаті перемовин були узгоджені плани впровадження за сприяння Офісу Президента України низки університетських розробок оборонного призначення.

Дата події