Розмова про початок широкої співпраці між КПІ ім. Ігоря Сікорського та найбільшою українською гірничо-металургійною компанією «Метінвест» відбулася 25 вересня під час зустрічі з керівництвом університету заступниці Виконавчого директора Федерації металургів України Олени Колеснікової та директора департаменту з навчання і розвитку персоналу цієї компанії Лариси Поліщук.

Участь у зустрічі взяли ректор КПІ ім. Ігоря Сікорського академік НАН України Михайло Згуровський, перший проректор академік НАН України Юрій Якименко, проректор з наукової роботи Віталій Пасічник, проректор з навчальної роботи Валерія Холявко, декан інженерно-фізичного факультету член-кореспондент НАН України Петро Лобода, директор НМК «Інститут післядипломної освіти» й керівник мережі стартап-шкіл «Sikorsky Challenge» Інна Малюкова та інші.

Серед головних напрямів співпраці учасники розмови виділили, по-перше, підготовку фахівців для металургійної галузі «з нуля», тобто від першого курсу університету (і навіть раніше - коли старшокласник тільки обирає майбутню професію) до випуску кваліфікованих фахівців; по-друге, перепідготовку співробітників компанії; і, по-третє, спільну науково-інноваційну діяльність та виконання науковцями університету досліджень на замовлення компанії.

Чи не найголовнішим партнером «Метінвесту» у розгортанні співробітництва повинен стати інженерно-фізичний факультет КПІ ім. Ігоря Сікорського, який має цікаві напрацювання й пропозиції до представників галузі – про них розповів гостям Петро Лобода. При цьому перспективною формою у забезпеченні підготовки інженерів для галузі є не тільки цільова підготовка, але й дуальне навчання, коли студент здобуває знання не лише в аудиторіях рідного вишу, а й працює на підприємстві, де, швидше за все, працюватиме й після випуску. Така форма, як розповів Юрій Якименко, вже довела свою ефективність при підготовці магістрів на інших факультетах і все активніше впроваджується в практику діяльності університету.

До цього, на думку Олени Колеснікової, слід було б додати ще й підготовку фахівців за новими напрямами – насамперед таких, які вільно орієнтуються як у своїй вузькопрофесійній сфері, так і в ІТ-галузі, та мають гарні управлінські навички.

Про досвід і можливості КПІ ім. Ігоря Сікорського в підготовці інженерів, здатних не лише генерувати ідеї, але й впроваджувати їх у життя та комерціалізувати, розповіла гостям керівник мережі стартап-шкіл «Sikorsky Challenge» Інна Малюкова. Утім, як зауважив ректор, представники компанії самі зможуть оцінити ці можливості, відвідавши заходи фестивалю інноваційних проектів «Sikorsky Challenge 2019», який проходитиме в університеті з 8 до 10 жовтня.

«Ми вже відчули, що потрібні одне одному, тому питання полягатиме в тому, як нам найкраще організувати співпрацю, – зауважив насамкінець Михайло Згуровський. – Все це ми маємо відобразити в комплексних угодах, де визначимо її конкретні напрями і форми».

Отож учасники зустрічі домовилися про подальші кроки у напрямі розгортання широкого співробітництва й підготовку відповідних документів для вирішення конкретних організаційних питань.

Довідково. «Метінвест» – міжнародна вертикально інтегрована гірничо-металургійна група компаній. До структури Групи входять видобувні й металургійні підприємства в Україні, Європі та США, а також мережа продажів у всіх основних регіонах світу. Керуючою компанію Групи Метінвест» є ТОВ «Метінвест Холдинг». Компанія контролює весь виробничий ланцюжок – від видобутку руди та вугілля до виробництва напівфабрикатів і готової продукції. Близькість її підприємств до основних залізничних ліній і портів дозволяє оперативно постачати сировину і металопродукцію по всьому світу. До «Метінвесту» входять гірничодобувні підприємства в Україні та США, що виробляють залізорудну сировину та коксівне вугілля. Крім того, Група виробляє коксову продукцію, чавун, сталеві напівфабрикати, сортовий і плоский прокат на власних підприємствах в Україні, Італії, Болгарії та Великобританії. Мережа її торговельних представництв і сервісних центрів охоплює понад 80 країн і забезпечує більше 10 000 клієнтів високоякісними продукцією та сервісом. До складу компанії входять самостійні сервісні та інжинірингові підприємства з кваліфікованими фахівцями та сучасною технологічною базою тощо.

Дата події