У Бібліотеці КПІ 13 червня відкрилася пересувна виставка "На Зламі". Вона розповідає про зміни в житті цивільного населення внаслідок війни на Донбасі.

Показ організовано громадською організацією "Східноукраїнський центр громадських ініціатив" спільно з Науково-технічною бібліотекою КПІ ім. Ігоря Сікорського за підтримки організацій "Kurve Wustrow" і "Громадської служби миру" (обидві з Німеччини) у рамках проєкту "Уповноваження громадянського суспільства для трансформації культури пам'яті – ненасильницькі шляхи вирішення жорстокого минулого Донбасу".

 "На Зламі" – спільна ініціатива організацій-учасників правозахисної  Коаліції "Справедливість заради миру на Донбасі", до якої входять "Восток SOS", "Moloda Prosvita" Ivano-Frankivsk's regional organization, ГО "Громадський центр правозахисних досліджень", ГО "Громадський Комітет захисту конституційних прав та свобод громадян", Кризовий медіацентр "Сіверський Донець", ГО "Східноукраїнський центр громадських ініціатив" та інші – усього 17 структур.

З 2014 року мешканці Донецької та Луганської областей опинилися в новій агресивній реальності, яка кардинально змінила їхнє життя на "до" і "після". Цивільне населення потрапило у пастку беззаконня. Хтось попрощався зі звичним способом життя, інші перестали спілкуватися з близькими чи просто сусідами, а комусь довелось назавжди покинути рідну домівку.

Виставка показує особисті драми безневинних людей, які раптово опинилися в епіцентрі війни на сході України, які зіткнулися з повною невизначеністю, втратили сім'ї, свободу, здоров'я чи власні домівки. Це завжди розповіді від першої особи, спогади і думки людей, що на собі відчули жахи війни та окупації, а іноді – й знущання і тортури. 

Організації-учасники правозахисної коаліції "Справедливість заради миру на Донбасі" опитали сотні осіб, які зазнали порушень прав людини. Перед глядачами на 14 стендах постають історії про те, наскільки болючими є ці події у житті суспільства та окремих людей. "На Зламі" поєднує особисті історії з інфографікою і статистичними доказами, щоб продемонструвати тектонічні суспільні зміни, які сталися в Донецькій та Луганській областях: страшні демографічні проблеми регіону, зростання беззаконня, фрагментацію суспільства та невизначеність у майбутньому.

Організатори виставки докладають зусиль і сподіваються, що свідчення постраждалих та особисті історії конкретних людей будуть використані в міжнародних судових інстанціях, які розглядають і ще розглядатимуть злочини російських агресорів і керованих ними терористичних угруповань.

Побачити виставку можна до 14 липня на 1-му поверсі Бібліотеки КПІ. Після цього виставка вирушить на схід України.

Дата події