Семінар "Економічне співробітництво Польщі з Україною", проведений Секцією вихованців КПІ, відбувся 24–26 травня 2019 р. в м. Катовіце. Безпосередніми організаторами семінару були Ірена і Павло Вехецький і Еугеніуш Турик. Голова секції, Почесний доктор КПІ ім. Ігоря Сікорського Януш Фукса відкрив засідання, вітаючи гостей і учасників. Делегат семінару від Київської політехніки Ольга Вахріна представила презентацію про співпрацю між Київською і Познанською політехніками, після чого присутні переглянули фільм про досягнення КПІ ім. Ігоря Сікорського.

Доповідь про економіку України представив Павло Вехецький, підтверджуючи поступове поліпшення більшості основних економічних показників країни. Януш Фукса поінформував про розвиток польської закордонної торгівлі, у тому числі про торговельні обороти з Україною, констатуючи їх збільшення. Також він надав інформацію про діяльність Секції протягом року. Учасники отримали 35-й том "Спогадів з Києва" під назвою "Київські музеї". Увечері відбулося неформальне спілкування в готелі.

Наступного дня, 25 травня, після наради учасники семінару відвідали центр міста, захоплюючись новими будівлями Сілезького музею (знаходиться в новому комплексі на території старої кам'яновугільної шахти; тут представлено колекції польського живопису, художньої та документальної фотографії, плакату, етнографічні експонати), Міжнародного конгрес-центру (вирізняється вкритим травою дахом, фасадом із чорної сітки та входом зі стильним заскленням), Національного симфонічного оркестру Польського радіо. Потім переїхали в Нікішовець і прогулялися історичним шахтарським селищем, оглянули будинки для робітничих сімей – "фамілоками". Під час урочистої вечері випускники згадували роки навчання в Україні. На завершення, третього дня, учасники семінару побували в м. Забже (центр металургійної, скляної, харчової промисловості), де відвідали старовинну Шахту-музей "Ґвідо".

Януш Фукса, Павло Вехецький

Дата події