4 квітня лекцію «Економічні успіхи та провали. Уроки для України» прочитав для студентів і співробітників КПІ ім. Ігоря Сікорського всесвітньовідомий норвезький економіст Ерік Райнерт. Слухачами лекції були також представники академічних інститутів та органів державної влади.

Цей науковець є послідовним критиком неолібералізму. Він – прихильник етатистської школи політичної економії («економічного націоналізму»), яка відстоює концепцію, згідно з якою справжній економічний розвиток країни можливий лише за умови поєднання державного втручання, протекціонізму і стратегічних інвестицій, а не лише завдяки забезпеченню умов для вільної торгівлі. Як економічний експерт Ерік Райнерт працював більш як у 60 країнах світу. Вже більше десяти років науковим бестселером є його монографія «Як багаті країни забагатіли... і чому бідні країни лишаються бідними» (2007 р.). Вона, за словами народного депутата України, голови Комітету Верховної Ради України з питань промислової політики та підприємництва Віктора Галасюка, який представив аудиторії наукові здобутки гостя, стала науковим бестселером і перекладена на 20 мов. Однією з головних її ідей є думка про те, що запорукою успішного економічного розвитку держави є поєднання державного втручання, протекціонізму та стратегічних інвестицій. «Книга визнана Всесвітньою асоціацією економістів однією з п’ятдесяти найвпливовіших книг з економіки за останні сто років», – наголосив Віктор Галасюк.

Лекцію Еріка Райнерта аудиторія слухала з напруженою увагою. Наскрізною ідеєю її була думка про те, що основою економіки успішної країни є передусім національна промисловість. «Окрім кількох країн - експортерів нафти, жодна інша не досягла добробуту без індустріалізації», – стверджував він. На підтвердження цієї тези він навів декілька прикладів з історії держав з різними типами економіки, які ілюстрував діаграмами з відповідними економічними показниками. Крім того, він доводив, що багаті країни багатіли передусім тому, що їхні уряди й еліти протягом певного часу створювали, субсидували та захищали окремі галузі промисловості й послуг. І саме стратегія розвитку національного виробництва є найпродуктивнішою з усіх можливих для України. Отож найважливішим питанням для нашої країни, з його точки зору, є не безоглядне впровадження ідей економічного лібералізму, а забезпечення розвитку реального сектору та створення якомога кращих умов для розвитку підприємництва.

Після закінчення лекції Ерік Райнерт відповів на запитання студентів і викладачів.

Дата події