Міжнародна зимова школа для студентів та молодих дослідників "Стохастичний аналіз, теорія ймовірностей та суміжні питання" пройшла 10–14 лютого 2019 р. Організаторами стали кафедра математичного аналізу та теорії ймовірностей ФМФ спільно з фахівцями Інституту математики університету м.Осло (Норвегія) за програмою EURASIA, яка фінансується урядом Норвегії. Цей захід зібрав понад 50 студентів та молодих науковців з Інституту математики університету м. Осло, КПІ ім. Ігоря Сікорського, до яких приєдналися колеги з Ужгородського національного університету та Донецького національного університету ім. В.Стуса. Наш університет представляли більше 30 учасників – студенти фізико-математичного факультету, викладачі кафедри математичного аналізу та теорії ймовірностей та ін. Роботу школи відкрив Франк Проске, координатор проекту з норвезької сторони, професор Університету м.Осло.

Програма зимової школи складалась з міні-курсів лекцій, які прочитали запрошені провідні вчені Європи. Міні-курс Поля Духана (Франція) стосувався сучасних концепцій статистичної залежності; Ульріх Штадтмюллер (Німеччина) розповів про задачі та способи їх розв'язання в аналізі даних високої розмірності; Нільс Фрамштад (Норвегія) виклав основи оптимізаційної теорії інвестиційних портфелів на фінансових майданчиках європейського типу. Підбір тем для міні-курсів визначався насамперед потребами спеціалізації "Страхова та фінансова математика", яку студентам Київської політехніки пропонує кафедра математичного аналізу та теорії ймовірностей.

Слухачі за три дні роботи школи дізнались чимало нового з теорії функціонального аналізу даних, теорії стохастичних диференціальних рівнянь, стохастичної теорії управління, стохастичних моделей часових рядів, обговорили можливості застосування математичного апарату  для  задач економіки, фінансів, метрології, медицини тощо. Робочою мовою школи була англійська, тож зимова школа дала можливість не лише обмінятися досвідом та налагодити  зв'язки між освітніми осередками, а й удосконалити професійні  мовні компетенції.

Роботу школи було організовано на високому науково-методичному та організаційному рівні. Після завершення заходу кожен учасник отримав сертифікат про навчання в зимовій школі "Стохастичний аналіз, теорія ймовірностей та суміжні питання".

Інф. кафедри математичного аналізу та теорії ймовірностей ФМФ 

Дата події