У дитячій школі мікроелектроніки "Lampa Kids", на базі ФЕЛ, 11 лютого відбувся фінал регіонального етапу конкурсу науково-дослідницьких робіт у секції "Електроніка та приладобудування" відділення технічних наук МАН України. Цей конкурс проводиться з метою виявлення, підтримки обдарованої учнівської молоді, залучення її до наукових досліджень та створення умов для самореалізації творчої особистості в сучасному суспільстві. Регіональні етапи традиційно проходять на базі  закладів вищої освіти, інститутів післядипломної освіти тощо. До речі, серед кращих студентів і випускників нашого університету – чимало тих, хто під час навчання у школі брав участь у захисті конкурсних робіт МАН.

На розгляд поважного журі в КПІ ім. Ігоря Сікорського свої авторські проекти представили київські школярі – переможці конкурсу у своїх навчальних закладах – ліцеях, школах і гімназіях. Юні дослідники захищали свої роботи, доводячи актуальність та значущість обраної теми, виявляли свої знання та навички. Їх наукові дослідження були актуальними і цікавими, вирізнялися ґрунтовним науковим мисленням.

Слід відзначити високий рівень професійної компетенції членів журі, які мають багаторічний науково-педагогічний досвід, зокрема і з учнівськими науково-дослідницькими роботами, і в предметних комісіях конкурсу-захисту. Здобутки школярів оцінювали науковці та викладачі Київської політехніки: Ю.С.Ямненко, д.т.н., професор, завідувач кафедри промислової електроніки; М.В.Родіонова, к.т.н., доцент кафедри акустики та акустоелектроніки; С.А.Найда, д.т.н., професор кафедри акустики та акустоелектроніки; Д.А.Миколаєць, к.т.н., доцент кафедри промислової електроніки. Головував П.О.Яганов, к.т.н, доцент кафедри конструювання електронно-обчислювальної апаратури ФЕЛ. Вони уважно слухали виступи-захисти юних дослідників, вникаючи в їхній задум, ставлячи додаткові запитання та надаючи відповідні консультації й уточнення.

члени журі

Переможцем було визнано Михайла Татарнікова з Києво-Печерського ліцею №171 "Лідер", який дослідив можливість використання двигуна зовнішнього згоряння для забезпечення безперервної роботи газових опалювальних котлів. Він подаватиме свою роботу на третій Всеукраїнський конкурс-захист у травні в м. Києві. Друге місце посів Борис Аракелян (гімназія №153 ім. А.С. Пушкіна) за пристрій дослідження роботи серця для виявлення дисфункції серцево-судинної системи на основі технологій ЕКГ, а третє – Владислав Шевчук (гімназія "Академія") за алгоритмізацію процесу визначення географічних координат і швидкості рухомих об'єктів з використанням GPS-приймача.

Призери інтелектуального змагання готові довести своє право на перемогу в наступному році, вдосконалюючи свої проекти в "Lampa Kids". Для цього тут створено всі умови для інженерії в галузі електроніки, робототехніки, електронної та обчислювальної апаратури, програмування мікрокомп'ютерів. Бажаємо їм наполегливості і натхнення для досягнень нових перемог.

Окрім виявлення та підтримки обдарованих дітей та підготовки майбутньої наукової зміни, цей захід надав можливості всім присутнім позитивно налаштуватися на подальшу натхненну та плідну роботу.

Інф. ФЕЛ

Дата події