Телеміст жінок-лідерів, присвячений 100-річчю юридичного закріплення виборчих прав жінок в Україні, відбувся 31 січня 2019 р. У телемості взяли участь європейські парламентарі, народні  депутатки України, представники міжнародних організацій, урядовці, представниці центральних та місцевих органів виконавчої влади, міські голови та депутатки місцевих рад, лідерки громадянського суспільства. Київську політехніку представляла заступник директора Українського центру гендерної освіти доц. Ю.В.Стребкова.

До онлайн-обговорення глобальних викликів приєдналися близько 3 тис. українок з різних регіонів нашої країни: представниці з центру зібралися в Києві, жінки півдня включалися з Одеси, сходу – з Сєвєродонецька, півночі – з Харкова, заходу – зі Львова. Разом із жінками-лідерами з Великобританії, Литви, Грузії, Ізраїлю та інших країн світу вони обмінювалися досвідом досягнення міжнародних стандартів гендерної рівності та механізмами посилення провідних позицій жінок у політиці.

Обговорювалися питання встановлення на законодавчому рівні квот під час національного виборчого процесу, збільшення представництва жінок на всіх рівнях влади й подолання соціально-економічної дискримінації щодо жінок та забезпечення дотримання прав жінок, а також питання врегулювання військових конфліктів, подолання соціально-гуманітарної кризи і участі жінок у процесах миротворення.

Серед інших у дискусії взяли участь перший Президент України Леонід Кравчук, народні депутатки Наталія Королевська та Оксана Білозір, Урядова уповноважена з питань гендерної політики Катерина Левченко, голова Офісу Ради Європи Мортен Енберг.

"Сьогодні об'єднуються зусилля, щоб залучити якомога більше жінок у політику, спонукати їх збільшити свою роль і вплив, – зазначила президент Форуму жінок-політичних лідерів Сільвана Кох-Мерін. – Настала пора діяти – нам потрібно міжнародне жіноче лобі, і я радію, що жінки України відкрито заявляють про свою готовність очолити державні та миротворчі процеси у своїй державі", – підкреслила вона.

Мортен Енберг як представник Генерального секретаря Ради Європи з координації програм співробітництва наголосив на важливості Стамбульської конвенції і прийнятті нормативно-правових актів, потрібних на шляху боротьби з насильством щодо жінок.  Він висловив надію на ратифікацію Стамбульської конвенції українською владою.

На завершення заходу учасниці провели он-лайн голосування за Резолюцію жінок-лідерів Kyiv Global Summit: Women. Peace. Security. Її головна ідея – розширити права українських жінок, а саме 50% на високі посади, і такий самий відсоток присутності в усіх органах влади. Документ прийняли одностайно. Його передадуть для розгляду у Верховну Раду України.

Інф. УЦГО

Дата події