15 січня в залі Адміністративної ради КПІ імені Ігоря Сікорського відбулася урочиста церемонія вручення дипломів магістрів першим випускникам, які навчалися на факультеті соціології та права за спеціалізацією «Врегулювання конфліктів і медіація».

Перші українські дипломи магістрів за цією спеціалізацією отримали п’ятнадцять випускників, які навчалися на стаціонарі, та восьмеро тих, хто здобував знання заочно. Окрім того, дипломи було вручено шести магістрам, які навчалися на спеціалізації «Соціологія модернізації та науково-технічного розвитку», але значну кількість дисциплін освоювали спільно з майбутніми фахівцями з врегулювання конфліктів. Дипломи магістрам вручили заступник Міністра з питань тимчасово окупованих територій та внутрішньо переміщених осіб України Георгій Тука та перший проректор КПІ ім. Ігоря Сікорського академік НАН України Юрій Якименко.

Магістерську програму «Врегулювання конфліктів і медіація» було відкрито в університеті в 2017 році. Її розробили викладачі й науковці ФСП у співпраці з Міністерством з питань тимчасово окупованих територій та внутрішньо переміщених осіб України і партнерами з Великої Британії і Швейцарської Конфедерації. Програму спрямовано на підготовку фахівців з несилового залагодження конфліктів, тож перші студенти, які навчалися за цією спеціалізацією, опановували цикл дисциплін, пов’язаних з проблемами соціології, теорії управління, правознавства, психології тощо. Серед них «Соціологія конфлікту»; «Моделювання та прогнозування соціальних конфліктів»; «Теорія та практика ведення переговорів»; «Політичні інструменти соціального примирення»; «Теорія та методологія сучасної конфліктології»; «Психологія конфлікту та медіаційні практики»; «Основи відновного правосуддя» та інші. Низка курсів читалася англійською мовою.

«Започатковуючи в 2017 році освітню програму з врегулювання конфліктів і медіації, ми мали і маємо надію, що в Україні ближчим часом запанує мир. Водночас, ми бачимо, що на сході країни зберігаються серйозні протистояння, які потребують якнайшвидшого залагодження. Тому потреба в фахівцях, які сьогодні отримують дипломи, лише актуалізувалася, адже для досягнення в цьому реальних результатів потрібно докласти значних зусиль. – наголосив, вітаючи випускників, перший проректор КПІ імені Ігоря Сікорського академік НАН України Юрій Якименко. – Тож вперше в Україні створено комплексну програму підготовки експертів-практиків з вирішення соціальних конфліктів, яка базується на новітніх дослідженнях у різних галузях».

Юрій Якименко також зауважив, що потреба в таких фахівцях є не лише в Україні. Спеціалістів у галузі запобігання конфліктів і розбудови миру готують й у низці провідних університетів світу – Вестмінстерському університеті, Університеті Святого Ендрю та Університеті Дарема (усі – Велика Британія), Університеті Джона Хопкінса (США) та інших.

«Ви перші в Україні фахівці з медіації, які отримали звання і дипломи магістрів. З моєї точки зору, це прорив. Чому? Якщо ми з вами зараз вийдемо на вулицю і запитаємо перехожих, то я впевнений, що відсотків дев’яносто дев’ять плутатимуть медіацію та медитацію. А це ті спеціалісти, які фахово занурюються в процес, і розуміють принципи врегулювання конфліктів. Для кожного з нас процеси уникнення конфліктів, їхнього врегулювання – це питання нашого повсякденного життя – починаючи від стосунків у родині, в колективі, і закінчуючи міждержавними стосунками, – зауважив, звертаючись з поздоровленнями до випускників, заступник Міністра з питань тимчасово окупованих територій та внутрішньо переміщених осіб України Георгій Тука. – Фактично не існує галузей або напрямів людської діяльності, для роботи в яких для вас були б закриті двері… Можливо, я зараз помиляюся, але з моєї точки зору, якби у нас свого часу було вдосталь таких фахівців, то не виключено, що й на сході нашої держави не дійшло б до того конфлікту, який ми маємо».

Випускників також привітали Надзвичайний і Повноважний посол Швейцарської Конфедерації в Україні Гійом Шойрер; радник, керівник програм Посольства Великої Британії в Україні Хема Котеча; Директор Британської Ради в Україні Саймон Вільямс, радники Міністра з питань тимчасово окупованих територій та внутрішньо переміщених осіб України Шон Лохна і Норберт Рючне та інші.

Як розповів декан факультету соціології і права Анатолій Мельниченко, важливою особливістю навчання майбутніх фахівців з врегулювання конфліктів і медіації було їхнє занурення у реальну проблематику і діяльність відповідних органів, а також співпраця з найкращими європейськими фахівцями, які ще й читали для них лекції.

Дата події