Фіналістом конкурсу стартапів VII Фестивалю інноваційних проектів "Sikorsky Challenge" стала робота, виконана спільно трьома колективами: ТОВ "Цукоренергомонтаж", ТОВ "Зелений контакт" та кафедрою кібернетики хіміко-технологічних процесів ХТФ, що стосується утилізації органічних, побутових та інших видів твердих відходів.

Ідея проекту виникла в результаті співпраці розробників О.Є.Кулінченка, С.В.Плашихіна та Є.В.Зеленіна (на фото) і полягає у створенні утилізаційного комплексу, який дозволяє отримати дешеву енергію за рахунок екологічно чистого спалювання як традиційного, так і нетрадиційного палива. Адже постійно зростаюча вартість енергоносіїв, темпи накопичення та утилізації відходів – вельми актуальні проблеми сьогодення.

На вирішення цих проблем спрямований універсальний екологічно чистий утилізаційний комплекс нового покоління, який дозволяє отримати енергію за рахунок утилізації відходів екологічно чистим способом. Комплекс поєднує в собі три унікальні українські розробки: котел-утилізатор "Алігатор", акцептуючий контакт та відцентровий фільтр.

Існує велика кількість виробників котлів, останні мають свої недоліки та переваги. Але головний недолік для всіх – висока вартість традиційних енергоносіїв. Собівартість кіловата теплової енергії, виробленої універсальним екологічно чистим утилізаційним комплексом, складає всього 4 копійки, що в десятки разів дешевше порівняно з існуючими котлами.

В основу роботи даного універсального комплексу покладено газогенератор оберненого процесу. Висока температура газифікації та спалювання гарантує знезараження та повну деструкцію застосованого палива. Даний високотемпературний утилізатор працює як на традиційному паливі (дрова, вугілля тощо), так і на промислових та твердих побутових відходах широкого асортименту. Інноваційний потенціал комплексу полягає в новій технології спалювання, що розширює сферу його застосування, в тому числі щодо нетрадиційних горючих органічних та неорганічних видів відходів, а саме: відходів автомобільної гуми, шкіри, текстилю, пластмас без "підсвічування" (тобто, без витрат газу, дизеля). Комплекс компактний, і за конструкційними та екологічними характеристиками дозволяє монтаж і використання біля джерел утворення відходів, у межах житлової забудови чи промислових об'єктів та в мобільному контейнері.

Також до складу універсального комплексу входить новітнє високоефективне устаткування сухої очистки газових викидів від золи (відцентровий фільтр) та кислих домішок (акцептуючий контакт), яке забезпечує дотримання європейських норм щодо викидів забруднюючих речовин. Нова технологія сухої газоочистки дозволяє максимально спростити процес контролю й автоматизації процесу утилізації та газоочищення, що, своєю чергою, дозволяє економічно ефективно використовувати технологію як для побутових, так і для промислових користувачів.

Наразі розроблено та сертифіковано модельний ряд (12 моделей) котлів-утилізаторів потужністю від 25 до 3150 КВт.

Переваги комплексу над конкурентами:

  • можливість використання твердого палива/відходів з вологістю до 75%;
  • працює без "підсвічування" (без витрат газу, дизеля і т.д.);
  • температура згоряння більше 10000 С;
  • викиди не перевищують гранично допустимих європейських норм щодо викидів забруднюючих речовин;
  • мобільне виконання.

Сергій Плашихін, к.т.н., доц. ХТФ