2018 рік був ювілейним для Державного політехнічного музею при КПІ ім.Ігоря Сікорського. Сьогодні він займає особливе місце в музейному просторі України, бо є одночасно і  університетським, і політехнічним музеєм. До того ж він є структурним підрозділом університету, тому його діяльність тісно пов'язана з цими трьома складовими.

Після відвідання нашого музею студенти кажуть: "Одна лише думка про те, що в рідних стінах КПІ навчались такі видатні вчені та інженери, які зробили величезний внесок у розвиток людства і сучасної техніки, змушує затамувати подих". Нас, працівників музею, це надихає.

Місія здійсненна

Місією будь-якого музею є збереження і дослідження матеріальної та нематеріальної спадщини для навчання і відпочинку. Місія збереження є першочерговою, без неї не було б музею; стосовно навчальної місії – в навчальному плані університету музей активно задіяний у дисципліні "Вступ до професії". Багато років музей організує та проводить наукові читання з циклу "Видатні конструктори України", круглі столи, присвячені подіям та датам у різних галузях науки і техніки. При музеї працює створений спільно з кафедрою прикладної механіки ММІ студентський гурток "Історія вітчизняної та світової техніки". Розпочато цикл лекцій у новому форматі з дисципліни "Історія Київської політехніки" в експозиції музею разом з кафедрою історії ФСП. За відгуками студентів, це викликало позитивну реакцію: "Методика викладання дисципліни у приміщенні музею Київської політехніки є стовідсотково вдалим експериментом. Студенти можуть поєднувати інформацію, отриману на слух,  з наочними матеріалами та експонатами, що, своєю чергою, значно полегшує  засвоєння знань". Що стосується відпочинку – музей відкритий для цікавого дозвілля, а це фестивалі, конкурси, квести, змагання, і не тільки для студентів університету, а й для відвідувачів різних категорій  за віком, статусом та місцем проживання. Це підвищує популярність музею, відповідно зростає кількість відвідувачів – минулого року музей прийняв їх близько 31 тисячі, в тому числі представників багатьох країн світу у складі делегацій, які перебували в університеті.

Трохи статистики

Близько 31 тисячі відвідувачів, що на 3 тисячі більше, ніж у попередньому році.

Близько 1 тисячі екскурсій – це по 4 екскурсії щоденно.

Близько 11 тисяч відвідувачів – це діти та школярі, яких можна вважати нашими потенційними студентами.

Найбільш популярні екскурсії – "Космічний всезнайка", "З історії техніки", "Еволюція стрілецької зброї".

Партнерство – шлях до поширення наукових знань

Співробітництво з партнерами збільшує можливість поширення наукових знань. У рамках договору Державного політехнічного музею з Національним центром "МАН України" та ГО "Інтелект України" в музеї були прочитані лекції-дискусії з математики, філології, медицини. Вперше в Україні і в стінах музею розпочав роботу конкурс "Інтелектуальна родинна гра "Наукова родина", в якому беруть участь сімейні команди з різних куточків України. Результатом співпраці з Методичним об'єднанням Управління професійної освіти КМДА стало зростання інтересу до музею у викладачів та учнів професійно-технічних училищ і ліцеїв, а партнерство і участь у міжнародній освітній програмі з робототехніки для дітей First Lego League дало змогу ознайомити 160 учителів шкіл України з музеєм університету, в якому зможуть навчатися їхні учні. Це ми називаємо профорієнтаційною частиною діяльності музею.

Профорієнтація – запорука заповнених студентських аудиторій

 Музей став основною платформою загальноуніверситетського профорієнтаційного заходу "День відкритих дверей КПІ ім. Ігоря Сікорського". В тісній співпраці з університетом в музеї відбуваються національні етапи міжнародних конкурсів "Всеукраїнський юнацький водний приз" (Stockholm Junior Water Price) та "POLYTECO Україна" в рамках Фестивалю інноваційних проектів "Sikorsky Challenge". Наш музей став цікавим для педагогів і учнів закладів професійно-технічної освіти – коледжів, ліцеїв, училищ з різних областей України та з Києва. Клуб проактивних учителів Херсонщини, який має на меті об'єднати сільських учителів області, надихнути та окрилити інноваціями задля покращення ситуації в сільських школах регіону, провів освітній уїкенд у музеї з наміром дізнатися про музей та університет і згодом побувати тут з учнями.

Нові експонати, що не зовсім нові

Як і будь-який музей, наш музей прагне поповнювати свою колекцію. Експонати до музею надходять з факультетів та інститутів КПІ, після виставок та заходів, від приватних осіб. Зокрема, у 2018 році були отримані унікальні подарунки, пов'язані з Ігорем Сікорським, – модель першого гелікоптера масового виробництва VS-300 та модель S-7 гелікоптера для десантних операцій, виготовлені для Джефрі Найтінгейла (США), який представляв інтереси Ігоря Сікорського в ЗМІ і був його особистим другом. Передав моделі його син Крістофер. Щороку до фондів музею надходить 500-600 одиниць експонатів, вони мають пройти облік, наукову інвентаризацію та отримати паспорт з "реєстрацією" в музеї.

Творимо науку

Традиційно 14 років поспіль музей організовує та проводить Всеукраїнські науково-практичні конференції "Український технічний музей: історія, досвід, перспективи" і "Актуальні питання історії науки і техніки". Працівники музею беруть участь, виступають з доповідями на конференціях, симпозіумах, організованих університетом, НАН України, іншими закладами. Результатом наукових досліджень минулого року стало 27 публікацій у різних джерелах як вітчизняних, так і зарубіжних, у тому числі з історії персоналій, техніки, досліджень у різних галузях науки. Науковці музею входять до складу спеціалізованої вченої ради К 26.820.02 у Державному університеті інфраструктури та технологій, беруть участь у захистах дисертацій на здобуття вчених звань у галузі історичних наук.

Маємо право творити закони та вирішувати важливі питання

Нас, як досвідчених працівників, більшість з яких працює з часу створення музею, запрошують до участі в обговоренні законопроектів та важливих питань у сфері культури. В минулому році це був Проект закону України "Про переміщення через державний кордон України культурних цінностей", були семінари "Організація експертної діяльності в контексті змін законодавства у сфері вивезення, ввезення та повернення культурних цінностей", "Проблеми використання авторських прав у діяльності музеїв", була робота в Музейній раді та Експертно-фондовій комісії Міністерства культури України.

Вчимося самі

Проводилися музейні лекції за темами "Позитивний імідж як запорука успіху музею", "Тренінг для керівників музеїв", "Побудова комунікаційної стратегії", "Бути обличчям і душею музею". 

Лекції та тренінги, організовані НТБ ім. Денисенка, були такі: "Підготовка екскурсій", "Академічна ДоброЧесність: правила гри чи справа честі".

У рамках програми "Блакитний щит" – стосовно непередбачених ситуацій та дії музею в цьому випадку – було проведено навчання з демонтажу та евакуації експонатів на прикладі виставки "100 предметів японського сучасного дизайну".

Що буде

Будемо виконувати побажання наших відвідувачів, зокрема такі:

"Було б доречно створити у музеї невеличку експозицію про успішних випускників КПІ, які  не стали професорами, проте стали незамінними кожен у своїй справі".

"З побажань маю лише одне. Зробити якісь пристрої працюючими, а можливо, вони вже такими і є, і демонструвати під час екскурсії. Зацікавленість відвідувачів зросте в десятки разів, якщо їм дозволити поклацати на одній з перших ЕОМ або ж подивитись, як знімає камера минулого століття, тощо".

Інф. ДПМ при КПІ ім. Ігоря Сікорського