Кожного року учні 8-11 класів, згідно з програмою співпраці між КПІ ім. Ігоря Сікорського та Малою академією наук України, виконують дослідницькі роботи на базі нашого університету. Багато з них беруть участь у різноманітних конкурсах і стають переможцями. Тож не дивно, що в нещодавно виданій брошурі "ТОП 20 ідей київських МАНівців. 2018", де представлені кращі ідеї та розробки вихованців Київської Малої академії наук за останні два роки, вісім з  двадцяти проектів виконано під керівництвом учених нашого університету.

В'ячеслав  Анцибор, вихованець секції "Науково-технічна творчість та винахідництво" відділення технічних наук Київської МАН, нині студент І курсу нашого університету. Тема дослідження "Використання альтернативного джерела енергії, нової системи охолодження для напівпричепів-рефрижераторів" (науковий керівник – професор кафедри хімічного, полімерного та силікатного машинобудування ІХФ д.т.н., проф. Ігор Мікульонок). В'ячеслав запропонував для охолодження напівпричепів-рефрижераторів використовувати сонячні панелі, які розміщуються на даху рефрижератора.

Вікторія Верховецька, вихованка секції "Хімія" відділення хімії та біології Київської МАН, нині студентка II курсу факультету хімічної технології Познанської політехніки. Тема дослідження "Синтез нових лікарських засобів на основі каркасних сполук" (науковий керівник – доцент кафедри органічної хімії та технології органічних речовин ХТФ к.х.н. Ігор Левандовський). Вікторія розробила новий і простий метод синтезу двох аналогів протигрипозного лікарського препарату римантадину.

Анна Гусак, вихованка секції "Хімія" відділення хімії та біології Київської МАН, учениця 11 класу спеціалізованої школи № 254 м. Києва. Тема дослідження "Вилучення сполук арсену з водного середовища за допомогою зернистих адсорбентів" (науковий керівник – асистент кафедри технології неорганічних речовин, водоочищення та загальної хімічної технології Марта Літинська).

Серед кращих 20 робіт Київської МАН зразу чотири виконані МАНівцями під науковим керівництвом завідувача УНЛКТ ФМФ к.т.н. Олега Козленка. Їх авториДанило Коваленко, Михайло Комашня, Наталія Моніна, Єлизавета Столярчук.

Данило Коваленко, вихованець секції "Технологічні процеси та перспективні технології" відділення технічних наук Київської МАН, учень 11 класу Політехнічного ліцею НТУУ "КПІ". Тема дослідження "Утилізація відпрацьованих шин кріоакустичним методом". Данило запропонував охолоджувати шини рідким азотом до крихкого стану і подрібнювати їх ультразвуком з подальшим використанням отриманих гумової крихти та металокорду.

Михайло Комашня, вихованець відділення технічних наук, хімії та біології Київської МАН, учень 11 класу Політехнічного ліцею НТУУ "КПІ". Тема дослідження "Підвищення захисної функції сучасного бронежилета". Михайло винайшов бронежилет з прошарком води, яка розподіляє тиск від попадання кулі на всю площу, що займає пластина, і дозволяє зменшити заперешкодну дію кулі у кілька разів.

Наталія Моніна, вихованка секції "Екологічно безпечні технології та ресурсозбереження" відділення технічних наук, нині студентка І курсу КПІ ім. Ігоря Сікорського. Тема дослідження "Отримання електроенергії на рейках залізничної колії фотоелектричним та індукційним методами".

Єлизавета Столярчук, вихованка секції "Екологічно безпечні технології та ресурсозбереження" відділення технічних наук, учениця 10 класу Політехнічного ліцею НТУУ "КПІ". Тема дослідження "Переробка органічних та неорганічних відходів за допомогою сонячної енергії". Дослідниця запропонувала технологічно нескладний, але дуже екологічно та енергетично ефективний метод піролізу відходів у середовищі азоту.

У збірнику також представлено проект вихованця секції "Хімія" відділення хімії та біології Київської МАН, нині студента ІІ курсу ХТФ Миколи Іванченка "Одержання адсорбенту для нафти і нафтопродуктів у середовищі води та підвищеної вологості на основі гідрофобізованого перліту" (науковий керівник – доцент кафедри хімічної технології композиційних матеріалів ХТФ к.т.н. Олексій Миронюк). Микола не лише запропонував використовувати для гідрофобізації перліту (екологічної, дешевої і поширеної гірської породи) функціоналізований полідіметисилоксан, але й сам розробив технологію гідрофобізації.

М.Іванченко (ліворуч) на Міжнародному конкурсі наукових проектів у Мексиці

Слід без перебільшення сказати, що проект Миколи Іванченка знайшов світове визнання. Попри досить юний вік, Микола вже є учасником понад 20 всеукраїнських та міжнародних конкурсів, серед яких Всеукраїнський конкурс "Intel EKO Україна" 2017 (переможець), Міжнародний конкурс наукових і мистецьких проектів учнів середніх загальноосвітніх шкіл GENIUS Olympiad 2017, штат Нью-Йорк, США (переможець), Міжнародний фестиваль інженерних наук і технологій "I-FEST" 2018, Туніс (призер), Міжнародний конкурс наукових проектів у рамках "ExpoScience International MEXICO 2018", Мічоакан, Мексика (переможець).

Вітаємо юних дослідників з перемогами! Бажаємо всім успіхів, натхнення та витримки на творчому, винахідницькому та науковому шляхах!

Запрошуємо талановиту молодь до Київській політехніки!

Ольга Качоровська, заступник декана ХТФ з профорієнтаційної роботи з молоддю
за програмою  "Майбутнє України"