У листопаді 2018 року студенти 3-го і 4-го курсів Інституту енергозбереження та енергоменеджменту спеціальностей "Теплоенергетика" та "Електроенергетика, електротехніка та електромеханіка" відвідали лабораторію будівельної теплотехніки та акустики Державного науково-дослідного інституту будівельних конструкцій.

Заняття відбулося в рамках вивчення навчальної дисципліни "Енергозбереження будівель і споруд". Проводив це цікаве заняття колишній випускник кафедри теплотехніки та енергозбереження ІЕЕ Сергій Мотрич.

Студенти наочно побачили, як відбуваються наступні випробування будівельних конструкцій та теплоізоляційних матеріалів:

  • стійкість до кліматичних впливів і впливів агресивних середовищ;
  • дослідження коефіцієнтів пропускання світла;
  • опір теплопередачі, термостійкість, морозостійкість;
  • повітро-, паро-, водопроникність;
  • опір вітровому і статичному навантаженню;
  • термін ефективної експлуатації матеріалів;
  • звукопоглинальні характеристики та ін.

Студенти змогли ознайомитися з методами та приладами контролю теплофізичних характеристик будівельних матеріалів і виробів у процесі їх виготовлення і експлуатації.

Особливо цікавою була частина доповіді, що стосувалася прогнозування ефективної експлуатації будівельних матеріалів з урахуванням дії зовнішнього середовища. Такі дослідження відбуваються у спеціальній камері, де зовнішній шар стандартного елементу конструкції (стіна з балконним блоком) піддається різним впливам протягом 60 циклів:

  • опромінення як імітація впливу сонячної інсоляції;
  • зволоження як імітація дощу;
  • обробка лужним і кислотним розчином, замороження до –30оС та нагрівання до +60оС як вплив зовнішнього середовища.

Не менш цікавою виявилася друга частина заняття у відділі акустики. Тут створено низку камер для дослідження акустичних властивостей конструкцій і оцінки впливу зовнішніх і внутрішніх джерел шуму. Студенти ознайомилися із засобами звукоізоляції, звукопоглинання, екранування, віброізоляції. Особливо вразила студентів безехова камера, де практично немає звуковідбиття, адже не кожна людина може знаходитися в ній більше хвилини.

За відгуками, подібні лабораторні заняття значно покращують зацікавленість студентів, сприйняття матеріалу та рівень майбутніх фахівців.

У рамках співпраці кафедри теплотехніки та енергозбереження ІЕЕ та ДП "НДІБК" можливості лабораторії будівельної теплотехніки та акустики використовуються під час виконання наукових дослідів і експериментів для магістерських робіт, що підвищує рівень дослідницьких робіт університету.

М.М.Шовкалюк, доцент каф. ТЕ ІЕЕ

Дата події