10 грудня КПІ ім. Ігоря Сікорського відвідала представницька делегація Чжецзянського університету, Чжецзянської лабораторії та компанії Golden Egg Science and Technology (Китайська Народна Республіка). До складу делегації входили Віце-президент Чжецзянського університету, директор Чжецзянської лабораторії, заступник секретаря партійного комітету університету Жу Шіцянг (керівник), керівник компанії Golden Egg Science and Technology Лі Люмін, а також очільники кількох підрозділів Чжецзянської лабораторії та регіональні представники компанії Golden Egg Science and Technology.

Після екскурсії, під час якої гості оглянули університетський кампус і відвідали Державний політехнічний музей України при КПІ ім. Ігоря Сікорського, з ними зустрілися представники університету. Участь у зустрічі брали ректор КПІ ім. Ігоря Сікорського академік НАН України Михайло Згуровський, проректор з перспективного розвитку Олексій Новіков, директор інституту післядипломної освіти Інна Малюкова, заступник проректора з наукової роботи Ігор Литвинов, директор Механіко-машинобудівного інституту член-кореспондент НАН України Микола Бобир, начальник відділу зовнішньоекономічної діяльності Департаменту міжнародного співробітництва Андрій Шишолін, працівники факультетів, де реалізуються проекти в галузі штучного інтелекту і робототехніки, та інші.

Зустрічі розпочалася з обміну інформацією про університети та їхню наукову діяльність. Крім того, Жу Шіцянг розповів про створену торік на базі Чжецзянського університету Чжецзянську лабораторію та головні напрями її діяльності. Це потужна державна науково-дослідна структура, головним напрямом роботи якої є дослідження в галузі штучного інтелекту, а також комп’ютерних мереж. Нині в ній працюють 500 дослідників, але планується, що до 2028 року їхні кількість зросте до 20 тисяч. Лабораторія проводить наукові дослідження, результати яких згодом впроваджуються в практику, тому вона тісно співпрацює не лише з університетом, але й з великими технологічними компаніями. Зі свого боку, представники КПІ провели презентацію наукових шкіл університету, які працюють у сфері штучного інтелекту та робототехніки. Отож учасники зустрічі обговорили питання співпраці між КПІ ім. Ігоря Сікорського та Чжецзянським університетом і Чжецзянською лабораторією в галузі штучного інтелекту, а також можливості розвитку обмінів студентами, які навчаються за відповідними спеціальностями, викладачами та дослідниками. Було досягнуто домовленостей щодо опрацювання можливості створення спільної платформи КПІ ім. Ігоря Сікорського та Чжецзянського університету в галузі штучного інтелекту. Другим напрямом співпраці можуть стати академічні обміни. Третім – заснування спільного конкурсу проектів у галузі штучного інтелекту. Напрями і умови співробітництва мають бути визначені в окремому спільному документі.

Насамкінець ректор КПІ ім. Ігоря Сікорського Михайло Згуровський та очільник компанії Golden Egg Science and Technology Лі Люмін підписали угоду про співпрацю. Нею передбачений розвиток співпраці університету та компанії, стратегічною метою якої є розвиток спільної освітньої та інноваційної діяльності, а також сприяння розвиткові людського потенціалу обох країн. Сторони домовилися про створення спільного Українського-китайського центру інженерних інновацій, який функціонуватиме у вигляді двох пов’язаних частин – української (на базі Інституту післядипломної освіти КПІ з можливістю залучення Наукового парку «Київська політехніка» та Інноваційної екосистеми «Sikorsky Challenge») та китайської (на базі Китайсько-Українського центру штучних технологій у структурі компанії). Діяльність обох сторін Центру полягатиме у пошуку, відборі, аналізу, адаптації та супроводі інноваційних проектів, які зможуть бути предметом подальшого інкубування та комерціалізації. При цьому забезпечуватиметься їхнє патентування в Україні та Китаї та виконуватимуться усі умови, необхідні для захисту інтелектуальної власності членів українських і китайських проектних колективів тощо. Окремий розділ документу присвячено освітній діяльності. Тут, зокрема, передбачено використання можливостей Стартап-школи «Sikorsky Challenge» для проведення тренінгів проектних команд, підтримка компанією діяльності Стартап-школи на підставі окремих договорів, підтримка компанією щорічних конкурсів стартап-проектів «Sikorsky Challenge» та участь її представників у роботі експертних груп та журі конкурсу і таке інше. Окрім того, учасники угоди домовилися заснувати спільний конкурс стартап-проектів, у якому буде об’єднано можливості існуючих конкурсів, учасниками та організаторами яких є університет та компанія.

На фото: учасники зустрічі після підписання угоди

Дата події