Науково-практична конференція "Визначні досягнення в науці та техніці" для студентів технічних спеціальностей I-II курсів відбулась 14 листопада 2018 року на базі факультету лінгвістики. Мовою спілкування була англійська, організацією та проведенням займалася кафедра англійської мови технічного спрямування №1. Конференція була спрямована на підвищення рівня обізнаності студентів з таких тем: штучний інтелект, глобалізація, енергоефективні технології, відновлювані джерела енергії, шляхи подолання екологічних проблем тощо.

Доповідь Артема Цекова (ФЕА) стосувалася розвитку технології водневих потягів, які можуть значно знизити кошти на паливо та негативний вплив на навколишнє середовище. Також було приділено увагу перспективам розвитку цієї технології та її подальшому поширенню. У презентації Владислава Міхаліна (ФЕА) висвітлювалася новітня технологія, яка у майбутньому може функціонально замінити окуляри та контактні лінзи. Нанокраплі, що здатні поліпшити життя людей, які страждають на короткозорість та далекозорість, – не вигадка, а ефективний метод, який наразі проходить етап тестування.

Олександра Перегуда (ІЕЕ) доповідала про використання технологій  у мистецтві, зокрема у комп'ютерній графіці, електронній музиці, фотографії, літературі та ін. Також були представлені смарт-технології, що нині посідають чільне місце на виставках та в арт-проектах. Темою виступу Анастасії Жураховської (ІЕЕ) були зміни у виробництві та споживанні енергії. Презентація стосувалася використання відновлюваних та невідновлюваних джерел енергії у ретроспективі: від винайдення вогню до першого парового двигуна.

Технологія енергозбереження – тема виступів Андрія Гоєнка (ІЕЕ) та Мирослави Холошнюк (ТЕФ). Вони розповіли про технології, спрямовані на більшу енергоефективність житлових та промислових об'єктів: сонячні панелі, що знижують навантаження електромереж; LED лампи, які зменшують енерговитрати; використання смарт-скла, що здатне зберігати енергію у приміщенні, а також застосування датчиків руху.

На думку Владислава Родька (ТЕФ), генна інженерія може сягнути нових висот з новітньою технологією "Crispr". Ця технологія також матиме неабияке значення для сільського господарства, оскільки надає можливість покращувати їстівні культури та боротися з їхніми природними шкідниками.

Біоніка, або ж інженерне проектування, що надихається самою природою, – тема доповіді Нікіти Стрельнікової (ТЕФ). У презентації були наведені приклади з тваринного світу (політ птахів, пересування зграї риб), якими послуговуються інженери розробляючи комфортні та енергоефективні транспортні засоби. На тему штучного інтелекту були представлені доповіді Віталія Ромаха з ФЕЛ; Ігоря Карпюка, Михайла Жукова та Анни Голуб з ФІОТ. Студенти розглядали сфери використання штучного інтелекту: у медицині (допомога хворим), транспортних засобах, сфері інтернету та комп'ютерних технологій (штучні нейронні мережі) тощо.

Катерина Зінченко з ХТФ розглянула проблему забруднення Дніпра та запропонувала варіант вирішення озонування води. Цей метод є достатньо новим та полягає у використанні спеціального обладнання, що знешкоджує лише бактерії й патогенні мікроорганізми за допомогою хімічних реакцій.

Тему використання відновлюваних джерел енергії висвітлила Марія Снісаренко (ХТФ). Вона звернула увагу на шкідливість використання невідновлюваних джерел енергії та підкреслила переваги відновлюваних джерел енергії, ознайомила з країнами, що є лідерами у виробництві "зеленої" енергії.

Останнім було заслухано виступ студента ІПСА Дениса Кудрєва, що також стосувався переходу на відновлювані джерела енергії. Крім того, у презентації розглядалася новітня технологія енергозабезпечення – батарея Тесла, що допомагає знизити витрати на пальне для автомобілів та знижує завантаженість енергомереж.

Усі доповідачі показали високий рівень обізнаності у проблемах сьогодення та технологіях, спрямованих на їх вирішення. Виступи вирізнялися оригінальністю, студенти охоче ділилися своїми думками та відповідали на запитання.

Анастасія Парахневич, КАМТС №1, ФЛ

Дата події