В останні дні жовтня відбулося чергове засідання циклу історичних студій "Think about it", що започаткувала Науково-технічна бібліотека імені Г.І. Денисенка до ювілею нашого університету. Зустріч була присвячена Шулявці – району, де розташовано комплекс споруд  Київського політехнічного інституту.

Уже добре відомий нашим гостям Михайло Кальницький дослідив можливі варіанти походження слова "Шулявка", прослідкував історію розвитку місцевості і розповів, коли вона стала територією Києва. Цікавою була частина доповіді, присвячена архітектурним спорудам Шулявки – існуючим сьогодні і давно забутим. Наприклад, чи знали ви про Тріумфальну арку на місці сучасного Повітрофлотського шляхопроводу, споруджену 1857 року на честь прибуття до Києва Олександра ІІ (тоді це була околиця міста)? Дерев'яну арку кияни з часом забажали замінити кам'яною, навіть гроші зібрали, але дозволу з Петербурга не отримали: імператор запропонував витратити гроші на щось корисніше. Тоді було засноване Олександрівське ремісниче училище.

Другий виступ було присвячено одній родині, яка багато років проживала на Шулявці. Це сімейна історія керівника Клубу корінного киянина Богдани Мурашової. Розповідаючи її, вона демонструвала слухачам родинні фотографії та архівні  документи. Виявляється, саме в будинку її родичів проживав професор Варшавської політехніки Микола Делоне, який приїхав викладати в Київській політехніці. У нього збиралися студенти, що захоплювалися ідеями повітроплавання і обговорювали плани створення літальних апаратів. Мабуть, так було покладено початок авіаційній секції Механічного відділення в Київському політехнічному…

Збереглося багато планів міста, старих фотографій, замальовок із зображенням шулявських вулиць у різні періоди. Зустріч тривала понад дві години, але питання залишилися. Можливо, ми ще не один раз поговоримо про цей історичний район.

Марина Мірошниченко, зав. відділу рідкісних і цінних документів НТБ ім. Г.І.Денисенка

Дата події