26 вересня в НТБ відбулася чергова лекція циклу "Think about it", присвячена 120-річчю нашого університету. Цього разу мова йшла про київську промисловість ХІХ – поч. ХХІ ст. Добре відомо, що перший випуск інженерів КПІ відбувся в 1903 р., і молоді спеціалісти розпочали свою трудову діяльність по всій країні, в тому числі і на київських підприємствах. Яка промисловість існувала в Києві на той час, у яких районах було розташовано більшість заводів і фабрик, чи збереглися вони до сьогоднішнього дня? Ось чому організатори циклу вирішили поговорити про київські підприємства різних галузей. Лектором стала київський екскурсовод, старший науковий співробітник Мистецького центру "Шоколадний будинок" (філія Київського національного музею російського мистецтва) Наталя Лихицька. Почати вирішили з історії індустріального Подолу.

Присутні дізнались багато цікавого про виробничі заклади, що знаходились на історичній Кирилівській вулиці. Виявляється, більша частина з них належала до хімічної або харчової промисловості; деякі споруди збереглися до сьогоднішнього дня.

Окрему цікаву розповідь ми почули про кахельний і майоліковий завод Йосафата Анджейовського (одне з найбільших в Україні керамічних виробництв ХІХ – початку ХХ ст.) і цементний завод Зайцева і Преснухіна (з 1897 р.). Обидва підприємства співпрацювали з відомим київським архітектором Владиславом Городецьким. Наприклад, під час спорудження знаменитого будинку з химерами на Банковій використовували продукцію подільського заводу для створення унікальних скульптурних композицій, а в самому будинку було розташовано 14 кахляних печей, виготовлених на заводі Анджейовського.

Протягом поточного навчального року ми продовжимо досліджувати історію нашого університету і Києва.

Марина Мірошниченко, зав. відділу рідкісних і цінних документів НТБ ім. Г.І.Денисенка

Дата події