Почесне звання "Заслужений діяч науки і техніки України" присвоєно Артему Артемовичу Халатову Указом Президента України № 188 від 27 червня 2018 року "Про відзначення державними нагородами України з нагоди Дня Конституції України".

Артем Артемович Халатов – завідувач кафедри фізики енергетичних систем Фізико-технічного інституту КПІ ім. Ігоря Сікорського, зав. відділу Інституту технічної теплофізики НАН України, академік Національної академії наук України, доктор технічних наук, професор. Спеціаліст у галузі високотемпературної теплофізики, енергетичного машинобудування та теплоенергетики.

Створив всесвітньо відому наукову школу з систем охолодження лопаток газових турбін. Серед його учнів 37 кандидатів і 5 докторів наук, один з яких обраний членом-кореспондентом НАН України. Він автор і співавтор 27 монографій, більш ніж 700 наукових робіт (понад 100 з них за кордоном), 110 патентів і винаходів, 17 навчальних посібників. Почесний професор Університету м. Кардіфф (Великобританія), W.W. Clyde Chair Professor Університету штату Юта (США).

А.А.Халатовим і його науковою школою виконані масштабні наукові дослідження проблеми термогазодинаміки потоків у полях відцентрових масових сил. Результати фундаментальних досліджень впроваджені в енергетичному, судновому і авіаційному газотурбобудуванні, теплоенергетиці, теплотехніці, енергетиці, машинобудуванні (понад 100 підприємств) зі значним економічним, соціальним і оборонним ефектом.

Інф. ФТІ

Дата події