Літня школа для молодих математиків та студентів "Стохастичний аналіз, теорія ймовірностей та суміжні питання", організована в рамках спільного норвезько-українського проекту в галузі математичної освіти, який виконують кафедра математичного аналізу та теорії ймовірностей від КПІ ім. Ігоря Сікорського та Інститут математики Університету м. Осло (Норвегія), відбулася 28–30 травня 2018 року. Співпраця між математиками України та Норвегії фінансується у 2017–2019 рр. Центром міжнародної співпраці Норвегії за програмою EURASIA.

Проект передбачає проведення кількох таких шкіл, перша з яких відбулася на базі Університету м. Осло в січні 2018 р. Цього разу учасників проекту приймав інший співвиконавець проекту – Донецький національний університет ім. В.Стуса в місті Вінниця. Участь у роботі цього масштабного заходу взяли студенти, молоді науковці та досвідчені викладачі з Інституту математики Університету м. Осло, КПІ ім. Ігоря Сікорського, Донецького національного університету ім. В.Стуса та Ужгородського національного університету. Наш університет представляли 13 студентів ФМФ і 12 викладачів кафедри математичного аналізу та теорії ймовірностей. Робочою мовою школи була англійська.

До участі у школі були запрошені професори Gyоrgy Terdik (Університет м.Дебрецен, Угорщина) та Silvelyn Zwanzig (Університет м.Уппсала, Швеція), які прочитали інтенсивні міні-курси лекцій про сучасні методи обробки статистичних даних на сфері та моделювання випадкових явищ дуже великої розмірності з використанням методу SIMEX. Програма школи включала також лекції професора О.І.Клесова (КПІ ім. Ігоря Сікорського) про новітні використання правильно змінних функцій у прикладних задачах теорії ймовірностей. Норвезькі колеги висловили особливу зацікавленість у тренінг-курсах доцентів А.Б.Ільєнка та І.В.Орловського, які розповіли про різноманітні способи розв'язання олімпіадних задач з математики. Така зацікавленість пояснюється бажанням найкращим чином підготувати національну команду Норвегії до Міжнародної олімпіади з математики, яка в 2022 р. вперше буде проходити в м.Осло.

Кілька вражень, які висловили учасники українсько-норвезької математичної школи:

В.Шевченко (студентка III курсу): Мені дуже сильно сподобалась поїздка до літньої школи, оскільки організатори все продумали до найменших дрібниць – проживання, харчування, лекції, екскурсії. Було комфортно, наче вдома. Завдяки цій можливості я покращила свою англійську, дізналась багато цікавого. Наприклад, про мову програмування R, наскільки вона полегшує роботу в статистиці, оці всі графіки, як їх легко побудувати використовуючи її. Усі доповіді були цікавими, я навіть зберегла їх собі в архів, щоб після приїзду закріпити вивчене. Дякую за надану можливість відвідати літню школу, після цього хочеться вчитися, щоб у майбутньому і самій виступати на таких заходах.

О.Колесник (студент IV курсу): Такі конференції надають можливість швидко ознайомитися зі станом справ у сучасному математичному світі, дізнатися, в яких університетах ми маємо однодумців, спланувати своє майбутнє. Усе відбувається в дружній та комфортній атмосфері завдяки організаторам та присутності різних поколінь математиків. На фоні відпочинку від повсякденних справ розум стає чистим, що дозволило мені насолодитися участю в заході та дізнатися багато корисного.

О.Циганок (студентка V курсу): Літня школа була дуже корисною для мене, тому що вдалося послухати лекції відомих закордонних та українських учених. Багато з розглянутого є близьким до моєї спеціальності. Було цікаво дізнатися багато нового. Також дуже сподобалося місто Вінниця. Було б чудово ще раз узяти участь у такому заході.

Наступні школи відбудуться в м.Ужгород, а потім знову в м.Осло. Крім того, у вересні 2018 р. математики нашого університету будуть приймати численну делегацію з Норвегії, яка відвідає Київську політехніку для участі у спільній науковій конференції.

Подібні заходи свідчать про високий міжнародний  авторитет математиків нашого університету та є запорукою подальшого розвитку математичної освіти й міжнародної співпраці в КПІ ім. Ігоря Сікорського.

О. Овчаренко, асистент кафедри математичного аналізу та теорії ймовірностей

Дата події