24 травня КПІ ім. Ігоря Сікорського відвідала делегація компанії Huawei Technologies Co., Ltd. (Китайська Народна Республіка) під керівництвом президента Європейського дослідницького університету Huawei Чжоу Хонг.

До складу делегації входили директор Лабораторії проривних розробок 2012 компанії Huawei Чжонг Ронгхуа, директор її Мінського дослідницького центру Пен Дзю, директор Київського дослідницького центру Лю Сяоху, інженер Київського дослідницького центру Сергій Хаірнасов та старший менеджер зі зв'язків з громадськістю Київського дослідницького центру Микола Ушаков.

З гостями зустрілися ректор університету академік НАН України Михайло Згуровський, перший проректор академік НАН України Юрій Якименко, проректор з наукової роботи академік НАН України Михайло Ільченко, декан факультету електроніки Валерій Жуйков, декан факультету прикладної математики Іван Дичка, в.о. директора Фізико-технічного інституту Тетяна Литвинова, завідувач кафедри обчислювальної техніки факультету інформатики та обчислювальної техніки Сергій Стіренко та інші.

Варто зауважити, що цей візит топ-менеджерів компанії до університету – не перший. Початок співпраці КПІ ім. Ігоря Сікорського та компанії Huawei було покладено у грудні 2016 року, коли відбулися перші контакти їх керівників та було підписано угоду, де визначено основні принципи співробітництва в трьох напрямах – освіті, науці та інновацях. І, слід зазначити, положення цього документу неухильно втілюються у життя. Скажімо, в 2017 році компанія виділила кошти на стипендії двадцяти шести кращим студентам сімох факультетів, залучала київських студентів-політехніків до участі в програмі-конкурсі під назвою «Насіння майбутнього», переможці якої (а серед них і двоє представників КПІ ім. Ігоря Сікорського) відвідали Китайську Народну Республіку, брала участь у традиційному університетському ярмарку вакансій тощо. Розпочалася співпраця і в R&D проектах.

Про історію та сьогодення університету, принципи, на яких в ньому побудовано навчально-наукову роботу та інноваційну діяльність, і розробки київських політехніків розповів гостям Михайло Згуровський. Він, зокрема, зауважив, що нині КПІ є найбільшим в Україні джерелом стартапів і представив гостям деякі з найуспішніших. Особливе зацікавлення представників компанії Huawei викликала інформація про університетську екосистему Sikorsky Challenge та щорічний фестиваль інноваційних проектів під тією ж назвою.

У свою чергу, представник компанії Пен Дзю провів презентацію програми Huawei з досліджень та інновацій (Huawei Innovation Research Program, HIRP), в рамках якої компанія надає фінансову підтримку університетам, які проводять інноваційні дослідження в сфері телекомунікаційних та інформаційних технологій, а також у суміжних галузях. Участь у HIRP можуть брати фахівці, що працюють у сфері інформаційно-комунікаційних технологій, інформатики, інженерії. Головною її метою є пошук інноваційних рішень у відповідних галузях і залучення до цієї роботи на взаємовигідних умовах дослідницьких організацій різних країн. Програма реалізується під гаслом "Openness. Collaboration. Innovation» (Відкритість. Співпраця. Інновації) і дозволяє дослідникам одержувати не лише фінансову підтримку для своєї роботи, але й інформацію про найактуальніші для галузі напрями досліджень, а також встановлювати довгострокові партнерські стосунки з Департаментом досліджень і розробок компанії.

Після обох презентацій учасники зустрічі обговорили деякі можливі форми поглиблення партнерства, особливо зупинившись на потенціалі співпраці в царині інновацій.

На завершення представники компанії Huawei Technologies Co., Ltd. відвідали лабораторії Фізико-технічного інституту і факультету інформатики та обчислювальної техніки.

Дата події