Астронавт NASA, полковник ВПС США Рендольф Джеймс Брезнік 15 березня зустрівся зі студентами, співробітниками і викладачами КПІ ім. Ігоря Сікорського.

Астронавт NASA, полковник ВПС США Рендольф Джеймс Брезнік (Randy "Komrade" Bresnik) народився 11 вересня 1967 р. у місті Форт Нокс, штат Кентуккі. У 1997 році він пов’язав своє життя з космосом. З тієї пори здійснив два космічні польоти: з 16 по 27 листопада 2009 року як спеціаліст місії STS-129 на борту шаттла «Атлантіс», та з 28 липня по 14 грудня 2017 року як бортінженер екіпажу космічного корабля «Союз МС-05», бортінженер місії «МКС-52» та командир місії Міжнародної космічної станції «МКС-53».

Під час другого свого польоту в космос, 25 жовтня 2017 р. Рендольф Брезнік узяв участь у сеансі прямого зв’язку з відвідувачами Американського дому в Києві за допомогою Skype. Рендольф Джеймс Брезнік спілкувався з українцями на тлі прапора України, який він розгорнув на борту космічного корабля. Таким чином, він став другим після Леоніда Каденюка астронавтом, у космічному багажі якого почесне місце належало прапору нашої держави. На запитання, чому саме український стяг він узяв з собою в подорож до зірок, астронавт розповів, що це символ батьківщини його сина – у 2008 році подружжя Брезнік усиновили маленького українського хлопчика – а цей прапор він отримав в 2016 році в Дніпрі під час поїздки в Україну. У 2009 році в його сім’ї народилася й донька.

До речі, й нинішній свій візит в Україну американський астронавт розпочав з відвідування Дніпра, а вже звідти приїхав до Києва. А до Національного технічного університету України «Київський політехнічний інститут ім. Ігоря Сікорського» завітав разом з сином Уайєтом.

Під час зустрічі з політехніками Рендольф Джеймс Брезнік розповідав їм про підготовку до польоту, роботу, життя та побут на орбітальній станції. І не лише на ній, адже під час двох своїх експедицій на орбіту він здійснив кілька виходів у відкритий космос. Свою розповідь астронавт ілюстрував надзвичайно цікавими фотографіями і відеороликами моментів тренувань інтернаціональної команди астронавтів під землею і під водою, портретами екіпажу на борту, демонстрацією законів механіки у невагомості, дивовижними, а інколи й химерними краєвидами Землі з космосу тощо. Насамкінець американський астронавт відповів на запитання учасників зустрічі.

На фото: Рендольф Джеймс Брезнік виступає в Залі засідань Вченої ради КПІ ім. Ігоря Сікорського. На столі біля нього – прапор України, який побував на космічній орбіті.

Рендольф Джеймсом Брезнік

[15.03.2018] Відкрита зустріч з астронавтом NASA Рендольфом Джеймсом Брезніком

15 березня о 12:20 в Залі Вченої Ради КПІ ім. Сікорського відбудеться відкрита зустріч з американським астронавтом NASA Рендольфом Джеймсом Брезніком.

Рендольф Брезнік розповість учасникам зустрічі про особливості діяльності міжнародного екіпажу на МКС, наукову роботу в космосі та відповість на їхні запитання.

Рендольф Брезнік (Randy "Komrade" Bresnik) у 2004 році був зарахований до загону астронавтів NASA у складі 19-го набору як кандидат на посаду пілота шаттла. У 2006 році закінчив курс «Загальнокосмічної підготовки» і, здобувши кваліфікацію «пілот шаттла», отримав призначення у Відділення МКС до Відділу астронавтів NASA. Двічі побував у космосі: вперше – з 16 по 29 листопада 2009 року на «Спейс шаттл» STS-129 ; вдруге – з 28 липня по 14 грудня 2017 року як бортінженер у складі корабля «Союз МС-05», бортінженер місії «МКС-52», командир місії «МКС-53» Міжнародної космічної станції. Під час другого польоту, у жовтні 2017 року взяв участь у сеансі прямого зв’язку через Skype з відвідувачами Американського дому в Києві. Він розповідав про життя та побут астронавтів біля прапорів США та України, розгорнутих просто в орбітальній станції. Український прапор, як пояснив Рендольф Брезнік, він отримав у Дніпрі в 2016 році під час поїздки на батьківщину сина, адже у 2008 році вони з дружиною усиновили українського хлопчика.

Докладніше про астронавта Рендольфа Джеймса Брезніка – на сайті NASA http://qoo.by/45Ej та на https://www.facebook.com/AstroKomrade/.

Мова зустрічі - англійська.

Запрошуємо всіх охочих.

Для участі слід зареєструватися за адресою https://goo.gl/forms/w5jVLdR1yCqXtUwH3.

Дата події