У КПІ ім. Ігоря Сікорського 13 березня пройшов День пам’яті першого космонавта незалежної України, Героя України, генерал-майора авіації, народного депутата України 4-го скликання Леоніда Каденюка.

Леонід Каденюк раптово пішов з життя під час ранкової пробіжки 31 січня цього року. В КПІ ім. Ігоря Сікорського його не лише глибоко шанували як першого космонавта незалежної України, але й справедливо вважали колегою і другом: він був заступником Голови Наглядової ради університету, почесним доктором факультету авіаційних і космічних систем і радником ректора, неодноразово брав участь у Наукових читаннях у Державному політехнічному музеї. Абсолютно позбавлений будь-якої пихи чи зарозумілості, він щиро спілкувався зі школярами на заходах, що їх проводила в університеті Київська Мала академія наук учнівської молоді та Українське молодіжне аерокосмічне об’єднання «Сузір’я», співпрацював з викладачами, дослідниками і студентами факультетів та інститутів. А ще – ніколи не відмовляв учасникам різноманітних заходів у проханні сфотографуватися разом з ним, сприймаючи це як данину величезній популярності. Отож і День пам’яті в КПІ вийшов по-особливому теплим і неформальним.

Участь у меморіальному заході взяли дружина космонавта Віра Каденюк та його син Дмитро, ректор університету академік НАН України Михайло Згуровський, голова Державного космічного агентства України Павло Дегтяренко, радник голови ДКАУ Едуард Кузнецов, директор Головної астрономічної обсерваторії НАН України Ярослав Яцків, голова Українського молодіжного аерокосмічного об’єднання «Сузір’я» і друг Леоніда Каденюка Олег Петров, дублер Леоніда Костянтиновича Надія Адамчук-Чала, директор музею космонавтики ім. С.П. Корольова (м. Житомир) Ірина Дячук, ветерани космодромів Байконур, Капустин Яр, Плесецьк, студенти і викладачі університету, члени Малої академії наук, учні Технічного ліцею НТУУ "КПІ" й середньої школи №36 та інші.

Після перегляду підготовленого Державним космічним агентством України відеофільму про космічний політ, участь у якому в складі міжнародного екіпажу брав Леонід Каденюк, учасники Дня пам’яті розповідали про те, яким вони запам’ятали першого космонавта незалежної України, як наполегливо йшов він до здійснення своєї мрії про Космос, як важко і багато працював під час випробувань нової авіаційної техніки і космічних систем (Леонід Каденюк був космонавтом-випробувачем багаторазової космічної системи «Буран» і пройшов інженерну та льотну підготовку як командир цього корабля, а космічний політ здійснив у 1997 році на американському багаторазовому транспортному космічному кораблі «Колумбія» як дослідник), про зміст і значення біологічних експериментів, що їх він проводив на орбіті. До речі, серед багатьох маловідомих фактів, кілька виступаючих згадували й про те, що в свій політ Леонід Каденюк брав і шевченкового «Кобзаря». Це була перша (!) друкована книга на орбіті – до тієї пори в космосі бували лише електронні копії літературних творів. У 2014 році, під час відзначення 200-ліття Тараса Шевченка Леонід Костянтинович подарував цей унікальний том Канівському музеєві Т.Г.Шевченка.

«Ми знаємо, що Леонід Костянтинович любив життя, любив свою родину, любив друзів, любив молодь. Таким він і житиме в нашій пам’яті, – сказав на завершення заходів Дня пам’яті Леоніда Каденюка ректор університету Михайло Згуровський. – Тож він залишиться з нами. І продовжить виховувати прикладом свого життя нові покоління українських інженерів, конструкторів і, я сподіваюся, нових українських космонавтів…».

На фото: учасники Дня пам’яті Леоніда Каденюка в Залі засідань Вченої ради КПІ ім. Ігоря Сікорського

[13.03.2018] День пам'яті Леоніда Каденюка

13 березня в Залі засідань Вченої ради КПІ ім. Ігоря Сікорського відбудуться заходи в рамках Дня пам'яті першого космонавта незалежної України, Героя України, генерал-майора авіації Леоніда Каденюка.

11 березня минуло 40 днів, як Леонід Костянтинович Каденюк пішов з життя. В КПІ ім. Ігоря Сікорського його справедливо вважали колегою і другом: він був заступником Голови Наглядової ради університету, почесним доктором факультету авіаційних і космічних систем і радником ректора, співпрацював з викладачами, дослідниками і студентами факультетів і інститутів.

Участь у меморіальних заходах візьмуть рідні та близькі Леоніда Каденюка, очільники університету, представники Державного космічного агентства України, Головної астрономічної обсерваторії НАН України, Українського молодіжного аерокосмічного об’єднання «Сузір’я», ветерани космодромів Байконур, Капустин Яр, Плесецьк і, звісно, студенти та студенти університету.

Учасники заходів зможуть придбати книгу Леоніда Каденюка «Місія-Космос».

Початок о 14-30.

Вхід вільний.

Дата події