Проект "Штучний протез колінного суглоба з адаптивними властивостями" спрямований на вирішення нагальної потреби – реабілітацію людей з ураженими кінцівками, а саме на вдосконалення та розробку принципово нового адаптивного вітчизняного протеза колінного суглоба людини. Проект розроблявся для протезування, але може бути використаний у різних галузях промисловості для гасіння та поглинання механічних коливань у широкому діапазоні температур. Він забезпечує змінний режим демпфування та навантаження в процесі руху.

В основі роботи демпфера лежить принцип поглинання частини енергії руху шарнірного механізму та перетворення її в теплову енергію за рахунок в'язкого тертя на дросельних елементах. При цьому в конструкції демпферного пристрою передбачена автоматична компенсація теплового розширення робочої рідини, що забезпечує стабільність характеристик, надійну та тривалу працездатність суглоба в різних кліматичних умовах. Необхідний широкий діапазон зміни швидкостей руху шарнірного механізму суглоба забезпечується застосуванням у конструкції демпферного пристрою пневматичної камери змінного об'єму, що знаходиться під надлишковим тиском.

Головною метою проекту стало створення діючого зразка демпферного пристрою з термостабільною характеристикою. Розроблено дослідні зразки пневмогідравлічного, магнітно- гідравлічного, магнітно-реологічного інтелектуального демпфера. Термостабілізація демпфера реалізується шляхом застосування в його конструкції спеціальних термочутливих модулів, що дозволяють стабілізувати зусилля на штоку демпфера залежно від зміни температури навколишнього середовища, режимів та умов експлуатації.

Фахівці ММІ, ІФФ, ПБФ КПІ ім. Ігоря Сікорського розробили сучасний полегшений високоякісний пневмогідравлічний протез, який не поступається світовим аналогам. За підтримки ТОВ "МЕДІКАЛ-ПРО" та небайдужих людей на підприємствах безкоштовно виготовлені перші зразки вітчизняних протезів. Автори проекту – співробітники та студенти кафедри прикладної гідроаеромеханіки і механотроніки: О.Ф.Луговський, О.В.Узунов, І.В.Ночніченко, О.С.Галецький, М.М.Довгополий, С.В.Струтинський, А.І.Зілінський, Д.В.Костюк. Проект "Штучний протез колінного суглоба з адаптивними властивостями" за підсумками конкурсу стартапів "Sikorsky Challenge" отримає фінансову підтримку від Фонду науково-технічного розвитку України ім. академіка В.С.Міхалевича та премію Президентського фонду Л.Д.Кучми "Україна".

На даному етапі авторами розроблено демпферні пристрої з можливістю адаптації до змінних умов експлуатації та режимів роботи. Конструкція демпфера протеза колінного суглоба має модульне компонування, що дозволить здешевити і спростити ремонт та забезпечити швидке переналаштування демпфера під індивідуальні параметри. Також виконується виготовлення магнітно-гідравлічного та магнітно-реологічного демпфера, які мають високу швидкодію і глибину регулювання та збільшений термін експлуатації порівняно з відомими аналогами. В майбутньому планується створити високоякісний інтелектуальний протез колінного суглоба.

Інф. ММІ