Відвідувачі виставки японського мистецтва "Зимова ікебана", що пройшла в Українсько-Японському центрі КПІ ім. Ігоря Сікорського напередодні зимових свят, мали чудову нагоду відчути новорічну атмосферу Країни Вранішнього Сонця та насолодитися останнім місяцем 2017 року – Року Японії в Україні. Виставку організували Філія Інституту ікебани Ікенобо в країнах Східної Європи та Українсько-Японський центр КПІ ім. Ігоря Сікорського. Було представлено роботи, створені викладачами та студентами курсів аранжування квітів ікебана УЯЦ як традиційних форм ікебана, так і композиції у вільному стилі.

Загадкова Країна Вранішнього Сонця заворожує багатьма надбаннями. Зокрема, створенням витончених квіткових композицій, яке практикується в Японії протягом століть. Традиційне мистецтво аранжування квітів – ікебана – використовує мінімальну кількість рослинних елементів і велике значення надає простим виразним лініям. Композиція формується у вигляді трикутника, з трьома основними елементами, які символізують небо, землю і людину. Через тривимірність ефекту їх можна вважати реальними квітковими скульптурами. У цьому полягає різниця між мистецтвом ікебани та іншими видами флористики.

У наш час ікебану вивчають не тільки в Японії, а й за її межами. У багатьох країнах світу існують філії японської школи Ікенобо, історія якої налічує понад 500 років. На території країн СНД також працює Філія Інституту ікебани Ікенобо. Її очолює професор Ямада Мідорі. З 1994 р. Ямада Мідорі щороку приїздить до Києва з демонстраціями ікебани. За її активного сприяння в 1999 р. було організовано Київське відділення Філії Інституту ікебани Ікенобо – спочатку як курси при Посольстві Японії в Україні. Тепер ці курси проходять в Українсько-Японському центрі КПІ ім. Ігоря Сікорського.
Ікебана привертає увагу українців як частина загадкової культури Японії, як можливість доторкнутися до давніх традицій Сходу. Вивчаючи ікебану, ми вчимося бачити красу в простоті та природності, вчимося терпінню, шанобливому ставленню не тільки до людей, а й до рослин, до природи. Композиції майстрів ікебани дуже витончені, навіть скромні, але мають внутрішню силу, яка виявляється не в кількості яскравих квітів, а в гармонії форм і кольорів, де композиція є одним цілим, але видно красу кожної квітки.

Вікторія Мирончук, координатор УЯЦ

Дата події