У Картинній галереї ЦКМ КПІ ім. Ігоря Сікорського пройшла виставка під назвою "Чарівні клаптики", де 15 майстрів представили роботи в техніці печворк (petchwork). Це англомовне слово означає особливий вид рукоділля, коли з клаптиків тканини різної форми і фактури зшивається цілий  виріб. Це можуть бути як прості за формою речі – ковдри, скатертини, серветки, фіранки, так і сумки, прикраси, декоративні панно і навіть одяг. У процесі роботи створюється полотно з новим колірним рішенням, візерунком, іноді фактурою. Сучасні майстри виконують також у техніці клаптикового шиття об'ємно-просторові композиції. Всі шви сточування клаптикового полотна розташовані на його вивороті.

Роботи майстринь з печворк

Збирання полотна з клаптів, аплікація з тканини, стьобані вироби здавна існували незалежно один від одного в багатьох народів світу. Наприклад, відомі печворкові пам'ятки стародавнього Єгипту. Ймовірно скрізь, де людина працювала з тканиною, виникала необхідність використовувати обрізки та випади крою, і клаптикове шиття виникало в тому чи іншому вигляді.

Виставка в Картинній галереї мала неабиякий успіх – в години її роботи не зупинявся потік відвідувачів. Майстрині, чиї роботи були виставлені в галереї університету, проводили майстер-класи для всіх охочих. Слід зазначити, що виставку робіт саме в техніці печворк організовано в стінах університету вперше за останнє десятиріччя.

Роботи майстринь з печворк
Роботи майстринь з печворк
Роботи майстринь з печворк

На фото: майстрині зі своїми роботами

Дата події