10 листопада КПІ імені Ігоря Сікорського відвідали Голова Державного космічного агентства України Павло Дегтяренко та його радник Едуард Кузнєцов.

Участь у зустрічі з очільником космічної галузі України взяли ректор КПІ імені Ігоря Сікорського академік НАН України Михайло Згуровський, проректор університету з наукової роботи академік НАН України Михайло Ільченко, декан інженерно-фізичного факультету член-кореспондент НАН України Петро Лобода, директор Механіко-машинобудівного інституту член-кореспондент НАН України Микола Бобир, головний конструктор КБ «Шторм» Сергій Пуха, член групи розробників наносупутників КПІ імені Ігоря Сікорського Євген Коваленко та інші.

Вступне слово Михайла Згуровського було присвячено концептуальним питанням розвитку університетських космічних досліджень у загальному контексті розвитку космічної галузі, складнощам у їх фінансуванні (він підкреслив, що реалізація космічних проектів КПІ імені Ігоря Сікорського здійснюється нині винятково коштом університету та інвесторів) і використанню результатів таких досліджень. Отож розповідь Михайла Ільченка про космічну програму Київської політехніки стала наочною демонстрацією того, як саме і для чого реалізуються космічні проекти в університеті, та її подальших перспектив. Він, зокрема, поінформував гостей про два наносупутники київських політехніків «PolyITAN-1» і «PolyITAN-2-SAU», які вже перебувають на навколоземній орбіті, та про роботу над наступними апаратами цієї серії, а також про розробку мікросупутника для дистанційного зондування Землі. Інформацією про деякі конструктивні особливості нових наносупутників доповнив його розповідь Євген Коваленко. Докладніше про завдання, які має вирішувати мікросупутник, над якими працюють університетські фахівці, а також про ноу-хау, які в ньому закладаються, доповів Сергій Пуха, а Петро Лобода розповів про створення і впровадження нових армованих композитних матеріалів для авіакосмічної галузі, над якими працюють дослідники ІФФ, і показав деякі їх зразки. Про співпрацю з КБ «Південне» і проекти, що їх реалізують співробітники ММІ, поінформував гостей Микола Бобир.

У свою чергу, Павло Дегтяренко розповів учасникам зустрічі про діяльність і перспективні плани ДКАУ. Серед іншого, він поінформував про розробку проекту концепції державної політики розвитку вітчизняної космічної галузі, співпрацю з закордонними партнерами, необхідність чіткого визначення пріоритетів у діяльності наукових організацій та підприємств галузі тощо. Що ж до співпраці з КПІ імені Ігоря Сікорського, то він не лише запропонував обговорити під час наступних зустрічей її конкретні напрями, а й одразу визначив один з них, висловивши ідею щодо включення космічних апаратів, розроблених в університеті, до програм запусків носіїв, у яких братимуть участь державні підприємства та установи, що входять до системи ДКАУ.

Дата події