10 жовтня 2017 р. виповнилося 125 років з дня народження Михайла Кравчука (1892–1942) – найвизначнішого українського математика ХХ сторіччя, праці якого з вищої алгебри, математичного аналізу, теорії диференціальних та інтегральних рівнянь, теорії ймовірностей та математичної статистики та ін. увійшли до скарбниці світової науки. У цей день в Залі засідань Вченої ради Національного технічного університету України «Київський політехнічний інститут імені ім. Ігоря Сікорського» відбулося урочисте засідання, присвячене вшануванню пам’яті видатного вченого.

У засіданні взяли участь викладачі, науковці, студенти КПІ ім. Ігоря Сікорського, представники інших вишів та наукових установ, які брали участь у XVІІІ Міжнародній науковій конференції імені академіка Михайла Кравчука. Ця конференція розпочалася 7 жовтня, проходила у Луцьку і у селі Човниця – на батьківщині Михайла Кравчука – потім у Київській політехніці. Засідання 10 жовтня стало завершальним у її роботі.

Учасників урочистого засідання привітав перший проректор університету академік НАН України Юрій Якименко. Він коротко охарактеризував діяльність Михайла Кравчука як вченого і професора КПІ, а також висловив велику вдячність і шану д.ф.-м.н. професору Ніні Вірченко, яка 25 років тому стала ініціатором проведення і головним організатором першої математичної конференції імені М.Кравчука, і яка зробила надзвичайно багато для того, щоб його ім’я і справи жили у віках.

Головуючий на засіданні доцент фізико-математичного факультету к.ф.-м.н. Віктор Гайдей зачитав привітання учасникам засідання, які надійшли від заступника міністра освіти і науки України Максима Стріхи і декана механіко-математичного факультету КНУ імені Тараса Шевченка Михайла Городнього.

Прозвучали традиційні для цієї конференції мистецькі вітання. Учні Київської школи мистецтв №8 Назар Шуст, Герман Розстальний і Софія Дзиба прочитали вірш, а асистент-стажер Національної музичної академії ім. П.І.Чайковського виконав пісню про Михайла Кравчука.

Далі виступили завідувач кафедри математичного аналізу та теорії ймовірностей ФМФ д.ф.-м.н. проф. Олег Клесов, професор Рівненського державного гуманітарного університету д.т.н. Андрій Бомба, президент Академії наук вищої школи України Олександр Наконечний, представник Волинського земляцтва проф. Петро Коваль, доцент ФМФ Надія Задерей, голова Солом’янської «Просвіти» Зоя Голота, режисер фільму «Голгофа академіка Кравчука» Олександр Рябокрис. Вони розповідали про життя та діяльність Михайла Кравчука, розмірковували про його трагічну долю, говорили про його внесок у світову науку і розвиток математичної освіти в Україні, сучасне значення його праць і їх вплив на розвиток науки і техніки, сучасні дослідження його наукової спадщини.

Після завершення засідання відбулося традиційне фотографування учасників засідання біля пам’ятника Михайлу Кравчуку.

Дата події