4 жовтня в КПІ імені Ігоря Сікорського відбулися заходи в рамках програми другого дня Міжнародного молодіжного форуму «Космос і майбутнє».

Організаторами Форму стали Українське молодіжне аерокосмічне об’єднання «Сузір'я», КПІ імені Ігоря Сікорського, UkraineIS, Центр «Лілея» та Українсько-норвезький міст (UNB).

Свою роботу Форум розпочав 3 жовтня з урочистого відкриття в Київській міській державній адміністрації. За словами організаторів, при підготовці його програми вони прагнули організувати обговорення нової парадигми космічних досліджень та прикладних проектів на основі ідеї про те, що саме Космос може стати інтеграційною платформою майбутнього. Форум також має створити майданчик для співпраці, обміну знаннями, досвідом, ідеями та технологіями для міжнародних експертів у галузі космічної науки та промисловості, а також у суміжних галузях, та залучення міжнародної молоді до розробки елементів нової парадигми. Тож участь у ньому беруть представники не лише України, але й інших країн. А сприяння його проведенню надали зацікавлені в проектах майбутнього члени Римського клубу, керівники космічних компаній, провідні фізики, економісти, психологи та інвестори.

Заходи в КПІ імені Ігоря Сікорського проходили у форматі презентацій і по трьох секціях-панелях: «Космічне майбутнє України», «Майбутнє навколишнього середовища», «Майбутнє людства» і Круглого столу. Круглий стіл було присвячено 60-й річниці запуску першого штучного супутника Землі. Крім того, в рамках другого дня відбувся перший в світі Космохакатон, на якому молоді ентузіасти працювали у Командах Майбутнього. Вони розробляли дослідницькі та прикладні проектні пропозиції, відштовхуючись від ідей, що їх висловлювали спікери. Кращі пропозиції в останній день Форуму будуть обрані для організації їх підтримки від меценатів і спонсорів і можливої реалізації.

Перше засідання в історичній Великій фізичній аудиторії корпусу №1 університету відкрилося презентацією «Аерокосмічна освіта в Україні». Її зробив виконавчий директор Громадської організації «Українське молодіжне аерокосмічне об’єднання «Сузір'я» Сергій Яцков. Тож наступні доповіді-презентації – про діяльність у цій сфері шкіл і вищих навчальних закладів – були наочною ілюстрацією того, як втілюються у життя ідеї такої освіти. Особливу увагу учасників в цьому контексті привернув виступ проректора з наукової роботи КПІ імені Ігоря Сікорського академіка НАН України Михайла Ільченка, який презентував Космічну програму університету й докладно розповів про розроблені київськими політехніками перші вітчизняні наносупутники «PolyITAN-1» і ««PolyITAN-2-SAU», які сьогодні долають все нові й нові тисячі кілометрів на навколоземній орбіті, та про космічні апарати і проекти, що нині перебувають у роботі.

Надзвичайно цікавими були й повідомлення, з якими виступили в рамках презентації «Сучасні космічні можливості України» радник голови Державного космічного агентства України Едуард Кузнєцов і представники Державного підприємства «КБ «Південне». Вони були присвячені не лише загальним питанням діяльності космічної галузі України, але й цілком конкретним проблемам, над якими працюють тепер українські науковці та інженери – перспективам двигунних установок ракет-носіїв, ракетно-космічних комплексів, новим матеріалам і технологіям, що використовуються при створенні ракетно-космічної техніки, тощо.

На тематичній панелі «Майбутнє навколишнього середовища» обговорювалися питання екологічних викликів, на які мусить знайти адекватні відповіді людство, місця України в глобальному порядку денному, результати наукових експериментів на Південному полюсі.

Роботу тематичної панелі «Майбутнє людства» було присвячено прогнозам розвитку цивілізації, спільнотам майбутнього, трансформаційним практикам – одне слово, науковим прогнозам і передбаченням.

Можливо, однією з ключових подій Форуму став круглий стіл «Початок космічної ери», організований Державним політехнічним музеєм КПІ імені Ігоря Сікорського. Його було присвячено запуску з космодрому Байконур першого штучного супутника Землі. Ця епохальна подія сталася саме 4 жовтня шістдесят років тому. До певної міри символічно, що проводився цей круглий стіл у КПІ імені Ігоря Сікорського – дослідницькому університеті, студенти, викладачі й науковці якого розробили перші українські наносупутники. Активними учасниками круглого столу були перший космонавт незалежної України, Герой України Леонід Каденюк, радник Голови ДКАУ відомий фахівець аерокосмічної галузі Едуард Кузнєцов, голова Міжрегіональної організації ветеранів Ракетних військ стратегічного призначення України, генерал-майор Микола Філатов, голова правління УМАКО «Сузір’я», народний депутат України двох скликань Олег Петров, завідувач лабораторії наносупутникових технологій КПІ ім. Ігоря Сікорського Борис Рассамакін, ветерани космодромів Байконур, Капустин Яр, Плесецьк, РВСП та інші. І, звичайно, студенти КПІ ім. Ігоря Сікорського, учнівська молодь, курсанти та члени УМАКО «Сузір’я».

Заходи третього і останнього дня Міжнародного молодіжного форуму «Космос і майбутнє» проходитимуть 5 жовтня в Київському планетарії. Там відбудеться презентація книги Леоніда Каденюка «Місія – космос», презентації проектних пропозицій команд, які брали участь у Космохакатоні, та нагородження кращих з них, творчі майстер-класи і багато інших цікавих подій.

На фото: перед учасниками Форуму виступає проректор з наукової роботи КПІ імені Ігоря Сікорського академік НАН України Михайло Ільченко

Дата події