2 жовтня в Залі засідань Вченої ради КПІ ім. Ігоря Сікорського відбулася урочиста церемонія вручення диплому «Почесний доктор Національного технічного університету України «Київський політехнічний інститут ім. Ігоря Сікорського», мантії та почесного знаку відомому польському громадському і державному діячеві, засновнику і президенту Польської освітньої фундації «Perspektywy», справжньому другу України Вальдемару Сівінськи.

Розповіддю про життєвий шлях і досягнення церемонію відкрив ректор КПІ імені Ігоря Сікорського академік НАН України Михайло Згуровський.

Вальдемар Сівінськи – випускник Варшавської політехніки. Нині він є віце-президентом Міжнародної експертної групи з ранжування університетів (IREG), членом Ради Асоціації академічного співробітництва в Брюсселі. Як доброволець Вальдемар Сівінськи брав участь у ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС. Сьогодні він є знаним журналістом і навіть певний час був керівником Конференції польських медіа. Впродовж багатьох років очолював видавництво «Perspektywy Press», що спеціалізується на висвітленні питань розвитку освіти.

Очолювана Вальдемаром Сівінськи Польська освітянська фундація «Perspektywy» є учасником Угоди про міжуніверситетське співробітництво в галузі «Сталий розвиток». Ця угода відзначає особливу роль університетів у формуванні політики сталого розвитку та спільної діяльності за цим напрямом, а також необхідність наполегливо пропонувати урядам Республіки Польща та України використовувати результати досліджень сталого розвитку задля управління розвитком на різних рівнях (країни, регіону, території), інтенсифікувати академічні обміни між університетами Республіки Польща та України, зосередити зусилля на підготовці нового покоління управлінців обох країн, активно впроваджувати в університетські програми нові спеціальності та спеціалізації у цій сфері.

Постійною і дуже плідною є співпраця Вальдемара Сівінськи з Національним технічним університетом України «Київський політехнічний інститут імені Ігоря Сікорського». Він є одним із справжніх локомотивів встановлення нових ділових зв’язків КПІ з університетами Республіки Польща, сприяє поширенню інформації про наукові гранти та стипендії уряду Польщі та ЄС. У 2007 він стояв у джерел заснування «Українсько-Польського центру НТУУ «КПІ». Центру, що став осердям налагодження і зміцнення зв’язків між науковцями, викладачами і студентами КПІ імені Ігоря Сікорьского та їхніми польськими партнерами як у царині інноваційно-технологічній, так і у сфері гуманітарній.

Як президент фундації «Perspektywy» Вальдемар Сівінськи виступав співорганізатором Українсько-Польського академічного форуму (10-12 грудня 2009 року м. Київ), Українсько-Польського форуму Асоціації ректорів вищих технічних навчальних закладів України та Конференції ректорів технічних університетів Республіки Польща "Технічна освіта – для майбутнього Європи" 7 листопада 2014 року м. Львів, Українсько-Польських днів освіти, науки і інновацій, в рамках яких відбувся Форум ректорів вищих технічних навчальних закладів України та Республіки Польща 5-8 квітня цього року.

А ще Польська освітянська фундація «Perspektywy» надала КПІ ім. Ігоря Сікорського фінансову підтримку при спорудженні на території університету пам’ятника видатному польському фізику й хіміку, випускнику КПІ 1906 року професорові Войцеху Свєнтославському, а також підготовці й виданню книги про нього, і сприяла втіленню у життя багатьох інших корисних для закладів вищої освіти обох країн проектів .

Отож, враховуючи вагомий особистий внесок у розбудову спрямованого на розвиток співпраці та поглиблення взаєморозуміння між народами Республіки Польща та України, співробітництва ВНЗ обох країн, підтримку участі КПІ ім. Ігоря Сікорського в проектах Європейського Союзу та створення позитивного іміджу університету в міжнародному академічному середовищі, 15 травня цього року Вчена рада Національного технічного університету України «Київський політехнічний інститут імені Ігоря Сікорьского» прийняла рішення присвоїти Вальдемару Сівінськи звання почесного доктора університету, відзнаки якого й були вручені йому 2 жовтня.

Після закінчення церемонії Вальдемар Сівінськи за традицією прочитав присутнім номінаційну лекцію. Її було присвячено викликам, з якими стикаються сьогодні вищі технічні навчальні заклади Польщі та України, та реформуванню системи вищої технічної освіти відповідно до вимог часу, а також співпраці польських технічних університетів і КПІ імені Ігоря Сікорського.

На фото: Вальдемар Сівінськи з членами родини та керівниками Польської освітньої фундації «Perspektywy» і КПІ імені Ігоря Сікорського після церемонії вручення йому відзнак почесного доктора КПІ імені Ігоря Сікорського

Дата події