13 вересня в КПІ ім. Ігоря Сікорського відбувся круглий стіл, присвячений питанням енергетики та обговоренню принципів співпраці київських політехніків з їхніми колегами з Литовського енергетичного інституту в спільних проектах в Україні та країнах ЄС.

Участь у засіданні взяли директор Литовського енергетичного інституту Сігітас Рімкевічюс, професор Віргініюс Радзюкінас, координатор мережі "Open R&D Lithuania" державного Агентства науки, інновацій та технології Литовської Республіки Мантас Нашльоніс, директор ТОВ "НВП "Укренергоналадкавимірювання" Андрій Гінайло, заступник начальника ОДУ ДП "НЕК "Укренерго" Дмитро Олефір. Від КПІ ім. Ігоря Сікорського – декан факультету електроенерготехніки та автоматики Олександр Яндульський, завідувач кафедри автоматизації електромеханічних систем та електроприводу цього факультету Сергій Пересада, завідувач кафедри відновлюваних джерел енергії Степан Кудря, завідувач кафедри техніки та електрофізики високих напруг Володимир Бржезицький, завідувач кафедри електричних станцій Євген Бардик, завідувач кафедри автоматизації енергосистем Анатолій Марченко та інші.

Після обміну інформацією про структуру, програми, дослідження та інноваційну діяльність Литовського енергетичного інституту та факультету електроенерготехніки та автоматики учасники обговорили питання співпраці. Крім того, Віргініюс Радзюкінас зробив огляд розробок лабораторії систем управління і автоматизації ЛЕІ в розрізі можливої співпраці з українською стороною, а також презентації "Розвиток мереж Smart Grid у зв'язку з переходом до 4-го енергопакету, розробка методики планування децентралізованої локальної генерації в "розумному" місті (Smart City). "Розумне" врахування енергоспоживання (Smart Metering)" і "Методика усунення небалансів і перевантажень у реальному часі з можливістю застосування ринкових мір при виборі резервів потужності". У свою чергу Сергій Пересада виступив з повідомленням "Електромеханічне перетворення енергії в глобальній проблемі підвищення енергоефективності". Перед учасниками також виступили Мантас Нашльоніс ("Співпраця між наукою і бізнесом. Реалізовані проекти в енергетиці. Участь у програмах ЄС і залучення інвестицій для реалізації проектів"), Олександр Яндульський ("Інтелектуальні електроенергетичні системи з відновлюваними джерелами енергії. Дослідження та результати впровадження робіт кафедри автоматизації енергосистем") та Вадим Чумак ("Системи діагностики ізоляції електричних машин").

Після завершення обговорень литовські гості відвідали Державний політехнічний музей при КПІ ім. Ігоря Сікорського та лабораторії факультету електроенерготехніки та автоматики.

Дата події