КПІ ім. Ігоря Сікорського та Концерн «НІКМАС» 28 серпня уклали угоду про співробітництво.

Своїми підписами угоду скріпили ректор КПІ ім. Ігоря Сікорського академік НАН України Михайло Згуровський та Почесний президент Концерну «НІКМАС» Григорій Дашутін.

Концерн «Нікмас» – велике інжинірингове інноваційно-промислове об'єднання, флагман вітчизняного компресорного та енергетичного машинобудування, з повним циклом – від генерації маркетингових і технічних ідей до їх реалізації. Підприємства Концерну виробляють та реалізують стаціонарні та пересувні компресорні станції та установки різних модифікацій, автомобільні газонаповнювальні компресорні станції, спеціальну кульову арматуру для роботи в агресивних середовищах, маслоочісне обладнання, теплообмінну апаратуру, роторні компресори, насосні та зварювальні агрегати, редуктори, вузли і запасні частини для більш ніж 2000 типів парових турбін ТЕЦ і ТЕС, продукцію ливарного виробництва, нестандартизоване обладнання, а також іншу продукцію. Поряд з постійним розширенням асортименту продукції, що випускається, підприємства Концерну надають широкий спектр послуг з проектування, монтажу, пуско-налагодження, виготовлення нестандартного обладнання по документації замовника, сервісного обслуговування тощо. На підприємствах Концерну працюють понад 4 тисячі фахівців.

Перед підписанням документу Михайло Згуровський та Григорій Дашутін обговорили стратегію й основні напрями співпраці університету з Концерном. Визначені в договорі принципи співробітництва випливають з тенденцій розвитку вітчизняної економіки та завдань, які ставить життя перед підприємствами, що працюють у сфері реальної економіки. На думку Григорія Дашутіна, з огляду на зростання попиту на інтелектуальний продукт, одним з найактуальніших напрямів співпраці може стати створення в Києві певної «інжинірингової території» – майданчика, на якому зустрічатимуться та об’єднуватимуть свої зусилля на певних напрямах діяльності науковці, інженери, бізнесмени, економісти, юристи та інші фахівці. І звісно, студенти та молоді дослідники, які мріють про самореалізацію та бажають втілювати у життя власні проекти.

«Ми зацікавлені в співпраці. Дякуємо вам за пропозицію щодо неї. З нашого боку ми зробимо все, щоб співробітництво було успішним і приносило користь вашій корпорації та економіці усієї нашої країни, – наголосив під час цієї розмови Михайло Згуровський. – Співпрацюючи з такими компаніями, як ваша, ми одночасно визначаємося, як і чому саме потрібно навчати наших студентів. Адже нині вчити слід не по застарілих жовтих конспектах, а за матеріалами, які створюються сьогодні на сьогодні, сьогодні на завтра. Таку інформацію ми можемо отримати лише в тих компаніях, що працюють у реальному бізнесі, на реальних ринках».

Отож угоду укладено з метою спільного вирішення актуальних задач щодо організації цільової підготовки висококваліфікованих інженерних кадрів машинобудівної промисловості зі складу студентів КПІ ім. Ігоря Сікорського та слухачів системи підвищення кваліфікації і післядипломної освіти Міжгалузевого інституту післядипломної освіти КПІ ім. Ігоря Сікорського; реалізації інжинірингових проектів; спільного вирішення перспективних наукових проблем та підготовки наукових кадрів вищої кваліфікації для Концерну. Для досягнення цих цілей учасники здійснюватимуть низку заходів: погоджуватимуть умови створення спільного інжинірингового центру, спільних лабораторій, стендів для проведення лабораторних робіт; проходження практик студентів на підприємствах Концерну; виконання курсових та дипломних проектів за завданнями Концерну та інші; спільно розроблюватимуть навчальні курси з підготовки фахівців для потреб Концерну та впроваджуватимуть відповідні дисципліни до навчальних планів підготовки фахівців зі спеціальностей та спеціалізацій структурних підрозділів КПІ ім. Ігоря Сікорського, здійснюватимуть надання науково-технічної, нормативної, консультативної та інших видів інформації тощо.

Участь у церемонії підписання з боку КПІ імені Ігоря Сікорського взяли проректор університету з наукової роботи академік НАН України Михайло Ільченко, директор Механіко-машинобудівного інституту КПІ імені Ігоря Сікорського член-кореспондент НАН України Микола Бобир, декан теплоенергетичного факультету професор Євген Письменний, генеральний директор Наукового парку «Київська політехніка» Володимир Гнат, завідувач кафедри прикладної гідроаеромеханіки та механотроніки ММІ професор Олександр Луговський, доцент кафедри прикладної гідроаеромеханіки та механотроніки ММІ Наталія Семінська та інші. З боку Концерну «НІКМАС» – виконавчий директор Федерації роботодавців машинобудівної промисловості Галина Прокопенко, технічний директор Київського інжинірингового центру Концерну Костянтин Одаренко, консультант Концерну Андрій Хочунський та інші.

Дата події