28 липня в Національному технічному університеті України «Київський політехнічний інститут імені Ігоря Сікорського» відбувся П’ятий економічний форум «Україна-Корея» «Економічне співробітництво в контексті євроазійської інтеграції».

Організаторами форуму виступили Посольство Республіки Корея в Україні, ГС «Хай-Тек Офіс Україна» та Національний технічний університет України «Київський політехнічний інститут імені Ігоря Сікорського».

Підтримку та сприяння йому також надавали Міністерство економічного розвитку і торгівлі України, Державна інноваційна фінансово-кредитна установа, Торгово-промислової палати України, U.S.-Ukraine Business Council.

Основна мета форуму – налагодити ефективну взаємодію між Україною та Кореєю – була розшифрована в преамбулі до його програми в розділі «Цілі форуму»: створення мережі сприяння двосторонньому економічному співробітництву між корейським та українським урядами та діловими установами; дослідження нових шляхів співпраці між Кореєю та Україною у різних сферах економіки в процесі реструктуризації та реформування України. Тож цей захід став майданчиком для представників законодавчої і виконавчої влади України, дипломатичного корпусу, а також бізнесменів і ключових гравців українського та корейського ринків для спілкування й виходу на конкретні проекти.

На обговорення форуму було винесено цілу низку питань: двостороннє економічне співробітництво між Кореєю та Україною: можливості та перспективи в контексті євразійської інтеграції; синергетичний ефект Кореї та України в процесі розвитку аграрного сектору України; сприяння міжнародному співробітництву в галузі ІКТ та підтримка глобальних і багатокультурних стартапів між Кореєю та Україною; інфраструктура та логістика міжнародної економічної комунікації та розвитку та інші. Порядок денний було уточнено під час попередньої дискусії, що відбулася напередодні офіційного відкриття форуму ввечері 27 липня. Учасниками її були члени організаційного комітету від Південної Кореї та України, представники урядових структур, бізнесу та наукових організації обох держав. Вони обговорили шляхи і форми реалізації спільного Українсько-Корейського сільськогосподарського проекту, програму впровадження Генерального плану економічного співробітництва, проблеми розвитку «Цифрової України» в контексті співпраці України та Кореї, питання створення постійної платформи для Форуму економічного співробітництва Кореї та України тощо.

Утім офіційна робота форуму розпочалася наступного ранку. Відкрив його Перший віце-прем’єр-міністр України - Міністр економічного розвитку і торгівлі України Степан Кубів, який у своєму вступному слові наголосив на дуже великому значенні цього заходу для розвитку двосторонніх відносин: «Я вітаю всіх учасників П’ятого економічного форуму «Україна-Корея». Це майданчик для діалогу, дискусій, пошуку важливих рішень та початку спільних проектів. Бо у сучасному світі конкурентоспроможність економіки залежить від людського капіталу, інформації, інновацій, технологій та рівня розвитку інфраструктури».

Про один із конкретних напрямів поглиблення співпраці розповів на церемонії відкриття ректор КПІ імені Ігоря Сікорського академік НАН України Михайло Згуровський. «Ми маємо певний, дуже позитивний досвід співпраці з Республікою Корея. Вже вісім років на базі нашого університету ефективно працює Українсько-Корейський ІТ-центр, – сказав він. – Але за ініціативою посла Республіки Корея пана Лі Янг Гу ми нині розширюємо діяльність Центру і з вересня цього року розпочинаємо створення Українсько-Корейського центру в галузі освіти, науки та інновацій. Цей центр має стати містком між двома країнами для розширення двосторонньої співпраці».

Участь у церемонії відкриття та в першій після неї дискусії за круглим столом на тему «Економічне співробітництво» також узяли заступник глави Адміністрації Президента України Дмитро Шимків Надзвичайний і Повноважний Посол Республіки Корея в Україні Лі Янг Гу, колишній Прем'єр-міністр Корейської Республіки Чон Унчхан, Голова Комітету Верховної Ради України з питань інформатизації та зв’язку Олександр Данченко, народний депутат України Сергій Ларін, Президент компанії «Грант Торнтон Україна» Олександр Чалий та інші. Дмитро Шимків, до речі, сформулював основні напрями, на яких, передусім, варто було б зосередитися при обговоренні питань порядку денного форуму, та й, взагалі, при плануванні шляхів поглиблення співпраці наших країн. Це аграрна галузь, високі технології, військово-технічне співробітництво та енергетика.

Власне, ці ключові для співпраці сфери обговорювалися й на заходах другої частини форуму. Вона проходила по сесіях, назви яких промовляли самі за себе: «Торгівля та інвестиції», «Сільськогосподарське співробітництво», «ІКТ, співробітництво в секторі високих технологій».

Теми, які обговорювали їх учасники, є важливими для обох країн. Зокрема, на першій обговорювалися питання не лише торгово-економічного співробітництва, але й пожвавлення інвестиційної активності в усіх цікавих для бізнесу галузях, ставилися завдання на майбутнє та навіть розглядалися пропозиції щодо створення Генерального плану корейсько-української співпраці. На другій пропонувалися концепції та стратегії співпраці України та Кореї в агарному секторі (зауважимо, що така співпраця може бути дуже результативною та взаємовигідною). Ну і, звісно, надзвичайно цікавою була третя панель-сесія, присвячена питанням розвитку співпраці в галузі інформаційно-комунікаційних технологій, одним з визнаних світових лідерів у якій є Республіка Корея. До слова, на цій сесії серед питань все ширшого впровадження ІКТ у нові сфери життя та нових можливостей для переходу цілих держав на модель сталого розвитку, що вони надають, розглядався й досвід КПІ імені Ігоря Сікорського у створенні інноваційного середовища, чи, точніше, екосистеми, що отримала назву «Sikorsky Challenge», ефективність діяльності якого вже підтверджено життям. Участь у всіх обговореннях брали як представники органів державного управління і бізнесу, так і представники співробітники корейських і українських університетів. Отож сподівання організаторів на те, що форум у КПІ імені Ігоря Сікорського не лише допоможе учасникам поглибити свої знання про Україну і Корею та налагодити безпосередні ділові контакти, але й дасть старт новим спільним програмам і проектам, мають під собою дуже серйозні підстави.

На фото: Перший віце-прем’єр-міністр України - Міністр економічного розвитку і торгівлі України Степан Кубів на трибуні форуму

Дата події