20 липня Національний технічний університет України «Київський політехнічний інститут імені Ігоря Сікорського» відвідав Президент України Петро Порошенко.

Візит цей стосувався, передусім, питань енергоефективності. Тож після огляду розгорнутої в історичному корпусі №1 університету фотоекспозиції, присвяченої загиблим в АТО київським політехнікам, та вшанування їх пам’яті Президент ознайомився з інноваційними проектами та стартапами науковців і студентів університету з проблем енергозабезпечення, енергоефективності та енергозбереження. Стенди з їх описами та макети деяких виробів були встановлені в коридорах корпусу.

Після цього Президент України зустрівся зі студентами, аспірантами, викладачами та співробітниками КПІ імені Ігоря Сікорського. У зустрічі, що відбувалася в залі Вченої ради університету, також узяли участь Віце-прем'єр-міністр - Міністр регіонального розвитку, будівництва та житлово - комунального господарства України Геннадій Зубко, народний депутат України Дмитро Андрієвський, представники енергосервісних компаній, енергоаудиторських фірм та підприємств - виробників енергоефективних будівельних матеріалів і обладнання.

«Серед багатьох реформ, що були проведені за останні три роки, реформа енергетики займає одне з найперших за важливістю місць», – наголосив Петро Порошенко на початку свого виступу. Він нагадав, що ще 2014 року Україна входила в десятку найменш енергоефективних держав світу, що, в свою чергу, прирікало національну економіку на все більше відставання.

«Енергоефективністю треба займатися. Ми маємо скорочувати споживання. Ми маємо впроваджувати більш ефективні технології, – підкреслив Президент України. – І це вже робиться, але, на жаль, з запізненням на двадцять років…». Тож частину свого виступу він присвятив питанням стимулювання впровадження передових технологій в енергетичну галузь та створення ефективних інструментів їхньої підтримки, у тому числі й фінансової. Одним із таких інструментів має стати Фонд енергоефективності, основні засади утворення та діяльності якого викладено в законі, що його Верховна Рада України нещодавно прийняла.

Петро Порошенко високо оцінив діяльність київських політехніків у галузі енергетики. «Я дуже покладаюся на науковий і творчий потенціал вашого університету, – звернувся до присутніх у залі Президент. – Ви маєте величезні досягнення на енергетичному напрямі, ви готуєте фахові кадри для енергетики, енергоефективності, теплоенергетики. Я можу помилитися, але мені здається, що коли держава спала і почала займатися цим лише останні три роки за мого президентства, ви займаєтеся цими проблемами вже впродовж двадцяти років». Президент України також подякував студентам, викладачам і науковцям КПІ імені Ігоря Сікорського за розробки в оборонній сфері, які швидко впроваджуються у життя і працюють на захист суверенітету та територіальної цілісності нашої країни.

На завершення свого виступу Президент просто перед телекамерами у залі Вченої ради КПІ імені Ігоря Сікорського підписав два надзвичайно важливих для енергетичної галузі нормативно-правових акти – Закони України «Про Фонд енергоефективності» та «Про енергетичну ефективність будівель».

«Ми, київські політехніки, вважаємо своїм головним обов'язком зробити все від нас можливе для забезпечення незалежності нашої країни, – сказав наприкінці зустрічі ректор КПІ імені Ігоря Сікорського академік НАН України Михайло Згуровський. – А енергетична незалежність є однією з її найважливіших складових. І ці закони - допомога нам усім!».

Дата події