6 липня відбулася спільна нарада очільників Державного підприємства «Антонов» та КПІ імені Ігоря Сікорського.

У нараді взяли участь Президент ДП «Антонов» Олександр Коцюба, головний інженер підприємства Сергій Бичков, ректор КПІ імені Ігоря Сікорського академік НАН України Михайло Згуровський, проректор університету з наукової роботи академік НАН України Михайло Ільченко, директор Механіко-машинобудівного інституту КПІ імені Ігоря Сікорського член-кореспондент НАН України Микола Бобир та інші.

Учасники наради обговорили питання розширення співпраці між підприємством і університетом.

На думку Михайла Згуровського, вона має розгорнутися за трьома основними напрямами.

Перший – це не лише розширення, але й відновлення тих зв’язків, які вже були налагодженні в певні періоди історії існування заводу та університету, але з певних причин переривалися. До співробітництва мають бути залучені усі навчальні та наукові підрозділи університету, діяльність яких пов’язана з авіабудівною тематикою.

Другий – підготовка інженерних і наукових кадрів вищої кваліфікації для роботи на ДП «Антонов» та участі в проектах підприємства. При цьому студенти, аспіранти і науковці університету мають залучатися до вирішення найактуальніших для ДП «Антонов» наукових проблем і проведення відповідних досліджень.

Третій – сприяння поглибленню кооперації підприємства з провідними компаніями світу, що працюють у галузі авіабудування та космічних технологій. Цей напрям може базуватися на партнерських стосунках і досвіді співпраці КПІ ім. Ігоря Сікорського з корпорацією «Boeing» (США), групою компаній «Прогресстех» та іншими, про які розповів Микола Бобир. Як зауважив Михайло Згуровський, практика кооперації між виробниками сучасної авіаційної техніки з різних країн є нині надзвичайно поширеною, тож інтеграція в систему технологічних і ділових зв’язків, що об’єднує провідних гравців світового ринку авіатехніки, може бути дуже корисною для ДП «Антонов» як з науково-технічної, так і з політичної точок зору.

Про зацікавленість підприємства в налагодженні міцних стосунків з КПІ імені Ігоря Сікорського говорив Олександр Коцюба. «Ми не лише підтримуємо ваші пропозиції щодо співпраці по всіх трьох запропонованих напрямах, але й готові ближчим часом приступити до їх практичної реалізації», – наголосив він.

З точки зору Михайла Згуровського, одним із перших кроків на шляху налагодження ефективної співпраці може стати створення на базі ММІ спільного навчально-наукового центру КПІ імені Ігоря Сікорського та ДП «Антонов». У цьому центрі проводитиметься цільова підготовка фахівців для підприємства за моделлю «дуальної освіти» (у ній навчання поєднується з роботою на підприємстві) та наукові дослідження з відповідної тематики. Для розробки програм і планів діяльності такої структури Сергій Бичков запропонував створити робочу групу з представників підприємства та університету.

Насамкінець учасники наради домовилися розробити проект угоди про співпрацю між університетом і ДП «Антонов» і впродовж кількох тижнів вийти на її підписання.

Дата події