27 червня 2017 року оператор мобільного зв'язку lifecell і компанія IoT Ukraine створили першу в Україні спільну лабораторію Інтернету речей (Internet of Things) на базі Національного технічного університету України «Київський політехнічний інститут імені Ігоря Сікорського». Устаткування для демонстрації і тестування надала компанія Cisco.

В 27 червня в Інституті телекомунікаційних систем КПІ ім. Ігоря Сікорського була запущена інноваційний майданчик зі спеціальним обладнанням, що дасть можливість студентам вузу ознайомитися з новітніми технологіями в області Internet of Things. У Лабораторії Інтернету речей студенти і розробники зможуть отримувати дані про світовий досвід поширення IoT, поглиблено вивчати різні технології нової послуги, створювати і тестувати власні аплікації і датчики, використовувати готові продукти для реалізації комерційних і соціальних проектів.

Устаткування для роботи з IoT встановлено в Інституті телекомунікаційних систем КПІ ім. Ігоря Сікорського на базі телеком-лабораторії lifecell lab, яка функціонує в ІТС вже більше року і дає можливість майбутнім зв'язківцям набути практичних навичок роботи на сучасному телеком-обладнанні, аж до організації роботи локального оператора мобільного зв'язку.

Послуги Internet of Things надають більш ніж 100 працюючих мереж в 60-ти країнах світу, на всіх континентах земної кулі. На 2020 рік, за різними оцінками, по всьому світу очікується, від 21 до 50 мільярдів підключених пристроїв. Основними напрямками застосування є рішення для «розумного» міста, «розумного» будинку, автопрому, охорони здоров'я, догляду за людьми похилого віку, сільського господарства, контролю екології, промислового сектора, поштових сервісів, перевезень і багато іншого.

***

lifecell – український оператор, що надає справжню свободу спілкування, в першу чергу за допомогою високошвидкісного мобільного інтернету. За допомогою доступного 3G + інтернету lifecell відкриває сучасні можливості мобільної комунікації для всіх категорій користувачів, незалежно від віку або знань технологій.

100% акцій оператора належать Turkcell - турецькому постачальнику конвергентних телекомунікацій та технологічних послуг. Мережа оператора lifecell покриває територію, на якій проживає 99% населення України. Станом на кінець першого кварталу 2017 року, активна абонентська база lifecell становить 8,9 мільйона користувачів.

Як дата-оператор і лідер ринку по проникненню смартфонів і 3G-пристроїв, lifecell пропонує тарифи і послуги, найбільш зручні і вигідні для користувачів «розумних» пристроїв.

lifecell - єдиний оператор, який розгортає мережу третього покоління на підставі сучасною технологією 3G +, яка є останнім досягненням в розвитку 3G і здатна підтримувати максимальну швидкість завантаження до 63,3 Мбіт за секунду.

Cisco- світовий лідер в області інформаційних технологій, з 1984 сприяє розвитку Інтернету. Наші співробітники, партнери і рішень, які розроблюються забезпечують безпечні з'єднання, допомагаючи скористатися перевагами цифрових технологій майбутнього вже сьогодні.

Компанія Cisco будучи лідером ринку Інтернету Речей, бере активну участь у створенні бездротових мереж нового LPWAN в рамках Lora Alliance. Розробки в цьому напрямку дозволять вирішити безліч практичних завдань - від збору даних з датчиків обліку ЖКГ до контролю екологічних параметрів навколишнього середовища не тільки в масштабі міста, а й усієї країни в цілому. Відкритість стандартів і протоколів допомагає залучити всіх учасників ринку, в тому числі і невеликі компанії і стартапи, в створення затребуваних додатків як на Україні, так і поза її межами.

Дізнатися більше про рішення, технології та поточну діяльність компанії можна на сайті www.cisco.com, а також в «Твіттері» @Cisco.

Національний технічний університет України «Київський політехнічний інститут імені Ігоря Сікорського» (КПІ ім. Ігоря Сікорського) заснований 1898 році. За роки існування підготовлено майже 370 000 спеціалістів, з них понад 60 000 - в роки незалежності України. КПІ ім. Ігоря Сікорського входить в 4% кращих університетів світу за версією міжнародних рейтингів QS і Webometrics і є одним з найбільших навчальних закладів Європи. У ньому навчається близько 20 000 студентів, аспірантів і докторантів, в тому числі і студенти-іноземці з країн ближнього і далекого зарубежья.В КПІ ім. Ігоря Сікорського працюють 19 факультетів, 9 навчально-наукових інститутів, кілька науково-дослідних інститутів і наукових центрів. Здійснюється підготовка бакалаврів, спеціалістів і магістрів, кандидатів і докторів наук. Серед викладачів КПІ ім. Ігоря Сікорського - більше 500 професорів і понад 1300 доцентів.

IoT Ukraine – ІР Україна (Інтернет Речей Україна) створена в травні 2017 році. У планах компанії розвиток національного проекту для впровадження послуги широкосмугового IoT-мережі малої потужності в усіх напрямках економіки і соціального сектора. «Інтернет Речей Україна» розгортає свою платформу на базі технологічного стандарту LoRaWan. Стандарт LoRaWan активно просувається міжнародною асоціацією LoRa Alliance.

LoRa Alliance - відкрита некомерційна асоціація, яка з моменту її створення в березні 2015 року зросла до більш ніж 500 членів, всього за два роки свего існування, ставши одним з найбільших і швидкозростаючих альянсів в технологічному секторі. Його члени тісно співпрацюють і діляться своїм досвідом з просування протоколу LoRaWAN в якості ведучого відкритого глобального стандарту для безпечного з'єднання IoT LPWAN операторського класу. Завдяки технічній гнучкості для вирішення широкого кола додатків IoT, як статичних, так і мобільних, і програми сертифікації для забезпечення сумісності, LoRaWAN вже розгорнуто великими операторами мобільного мережі по всьому світу з широким розширенням, очікуваним у 2017 році.

Про технологію LoRaWAN.

Технологія, використовувана в мережі LoRaWAN, призначена для підключення недорогих датчиків на батарейках на великі відстані в суворих умовах, які раніше були занадто складними або дорогими для підключення. Завдяки унікальній можливості проникнення шлюз LoRaWAN, розміщений на будівлі або вежі, може підключатися до датчиків більш ніж в 10 кілометрах або до лічильників, встановлених під землею або в підвальних приміщеннях. Протокол LoRaWAN пропонує унікальні та неперевершені переваги з точки зору двобічної, безпеки, мобільності і точної локалізації, які не розглядаються іншими технологіями LPWAN. Ці переваги дозволять використовувати різноманітні варіанти використання і бізнес-моделі, які будуть сприяти розгортанню мереж LPWAN IoT у всьому світі. В даний час LoRaWAN розвивають 42 публічно оголошених комерційних оператора - що в 3,5 рази більше, ніж рік тому, і більше 250 мереж знаходяться на етапі випробувань і розгортання в різних містах усього світу.

Дата події