18 квітня об 11.11 за місцевим часом з космодрому на мисі Канаверал (США)  стартувала ракета-носій американського консорціуму United Launch Alliance «Atlas V» з вантажним кораблем «Cygnus». Її місія – доставити на Міжнародну космічну станцію 7600 фунтів корисного навантаження.

вантажний корабель «Cygnus»

Серед обладнання, яке міститься на борту носія, – наносупутник «PolyITAN-2-SAU», який створила група студентів і співробітників Національного технічного університету України «Київський політехнічний інститут імені Ігоря Сікорського» під керівництвом старшого наукового співробітника університету Бориса Рассамакіна.

Наносупутник розроблено у рамках космічної програми КПІ ім. Ігоря Сікорського. Його створення стало можливим завдяки спонсорській підтримці Шеньянського аерокосмічного университету (м. Шеньян, Китайська Народна Республіка), Фонду ім. Калініна, ТОВ «Діона» та компанії «Boeing-Ukraine Ltd». Назва походить від двох слів – «політехнічний», оскільки сконструювали його київські політехніки, і абревіатури «технологічний автоматичний наносупутник». Цифра «2» в назві означає, що це вже другий космічний апарат, побудований в КПІ ім. Ігоря Сікорського. Перший наносупутник київських політехніків «PolyITAN-1» вже майже три роки виконує свою місію в космосі, передаючи в центр управління польотами в КПІ важливі дослідницькі дані..

Створено «PolyITAN-2-SAU» для участі у проекті «QB50», що реалізовується  бельгійським інститутом «Von Karman Institute For Fluid Dynamics». Цей проект має продемонструвати можливість запуску і використання в наукових цілях мережі (кластеру) з 50 наносупутників, споруджених університетськими командами з усього світу. В космосі вони виконуватимуть низку дослідницьких задач. Проте до космічного старту через різні причини було допущено лише 28 апаратів. Серед них і наносупутник київських політехніків.

Восени 2016 року «PolyITAN-2-SAU» було інтегровано в пусковий контейнер фірми «NANORAKS NASA» (США) в м. Делфт (Нідерланди). У грудні того ж року в цьому контейнері його було відправлено на космічний полігон в м. Х'юстон (США). Там контейнер було розміщено на ракеті «Atlas 5», яка успішно стартувала 18 квітня.

Планується, що стиковка корабля постачання «Cygnus CRS OA-7» з МКС відбудеться о 6.05 ранку 22 квітня. Після цього відбудеться запуск університетських наносупутників на задані орбіти. Наносупутник КПІ ім. Ігоря Сікорського має вийти на власну орбіту у числі перших двадцяти космічних апаратів місії «QB50».

Отже космічна одіссея другого наносупутника КПІ ім. Ігоря Сікорського розпочалася!

Дата події