12 квітня у Державному політехнічному музеї при КПІ імені Ігоря Сікорського відбулося засідання круглого столу, присвячене 56-й річниці польоту першого космонавта Землі Юрія Гагаріна.

Засідання почалося з покладання квітів до пам’ятника фундатору практичної космонавтики, колишньому студенту КПІ Сергію Корольову.

Про те, як створювалася техніка, що зробила можливим розгортання космічних досліджень і пілотовану космонавтику, та про участь у цій роботі представників Київської політехніки, а також про космічну програму, що реалізується в університеті сьогодні, розповів учасникам круглого столу проректор університету з наукової роботи академік НАН України Михайло Ільченко. Його доповідь «Участь вчених, інженерів КПІ в освоєнні космічного простору» для багатьох присутніх стала справжнім відкриттям, насамперед, звісно, для школярів – членів Малої академії наук, які також брали участь у засіданні.

З Всесвітнім днем авіації та космонавтики та Днем працівників ракетно-космічної галузі України тепло привітав учасників голова Всеукраїнського об’єднання організацій ветеранів Ракетних військ стратегічного призначення України генерал-майор Микола Філатов.

Надзвичайно цікавим був виступ «Від перших ракет до польоту людини в космічний простір», у якій заслужений випробувач космічної техніки, ветеран космодрому Капустін Яр Олег Прусс дав узагальнену картину історії ракетної техніки з давніх часів до ХХ століття і зупинився на знакових її особистостях.

З величезною увагою слухали присутні і першого космонавта незалежної України, Героя України, генерал-майора авіації Леоніда Каденюка. Він розповів про розвиток пілотованої космонавтики після Юрія Гагаріна і про власний досвід космічного польоту та проведення експериментів на навколоземній орбіті. А ще – про розкриття можливостей людини при космічних польотах і про значення космічних досліджень для розвитку науки і технологій.

Завершилася «академічна частина» круглого столу виступом радника Голови Державного космічного агентства України Едуарда Кузнецова, який окреслив перспективи участі представників української науки і техніки в подальшому освоєнні людством космічного простору. Він також передав працівникам Державного політехнічного музею при КПІ ім. Ігоря Сікорського книгу «25 кроків України в Космос», присвячену 25-літтю Державного космічного агентства України.

Після виступів голова Центральної Ради ветеранів космодрому Байконур України Олександр Болтенко вручив науковцям, які працюють над розробкою космічних технологій, та активним популяризаторам космічних здобутків України почесні грамоти.

Останнім урочистим акордом засідання став виступ вокального ансамблю Центру культури і мистецтв КПІ ім. Ігоря Сікорського під керівництвом Світлани Токар. Символічно, що навіть назва колективу перегукувалася з святом космонавтів і науковців – «Сьоме небо».

На фото: учасники круглого столу, присвяченого 56-й річниці польоту першого космонавта Землі Юрія Гагаріна, біля пам’ятника Сергію Корольову

Дата події