У шосту річницю Великого східнояпонського землетрусу та аварії на АЕС Фукусіма-1 до України для відкриття виставки "Окіаґарі кобоші для Фукушіми: солідарність від України" прибула делегація на чолі з ініціатором проекту "Окіаґарі Кобоші" – всесвітньо відомим японським дизайнером Такадою Кензо. Проект покликаний підтримати постраждалих жителів префектури Фукушіма.

У складі делегації в Україну також завітали представники Асоціації художників манґа Японії – Йошімі Курата, Бан Іппонгі та Норіко Нагано.

Під час перебування в Україні вони провели декілька лекцій та майстер-класів для українських шанувальників мистецтва ілюстрації манґа та японських коміксів загалом. Не оминули своєю увагою і Національний технічний університет України "Київський політехнічний інститут імені Ігоря Сікорського", у стінах якого вже понад 10 років функціонує Українсько-Японський центр.

Гостей, що прийшли до зали засідань Вченої ради, чекали незвичайні враження. Їх там зустріли перевтілені в різних персонажів японські лектори – пан Курата в образі ніндзя, пані Іппонгі в образі принца та пані Нагано в образі героїні відомої в Японії української казки "Рукавичка". Кожен з них мав свою історію, свої думки, якими вони і поділилися з гостями. У ході розмови під впевненими руками професіоналів на папері один за одним народжувалися герої японських коміксів манґа.

До речі, папір, що використовувався для демонстрації, теж мав свою цікаву історію. Її докладно розповів ще один гість – пан Коічіро Фукасава, представник проекту "Онґаеші", що займається переробкою паперових "журавликів миру", які з усього світу надсилають у місто Хіросіма.

Малюнок, який створили троє художників, вони подарували Українсько-Японському центру КПІ ім. Ігоря Сікорського.

Після завершення зустрічі серед присутніх були розіграні невеличкі пам'ятні сувеніри – результат повторної переробки тих самих журавликів-оріґамі – віяла, футболки та японські крекери. Утім, на цьому подарунки не закінчилися. Усім охочим роздали папір, на якому художники демонстрували своє мистецтво. Була лише одна умова – намалювати на ньому свої роботи манґа, фото яких надіслати Українсько-Японському центру, який,  своєю чергою, передасть їх художникам манґа та представникам проекту "Онґаеші".

Інф. УЯЦ

Дата події