30 січня – 3 лютого 2017 року Міжнародним агентством з атомної енергії (МАГАТЕ) у співпраці з Міністерством енергетики та вугільної промисловості України на базі КПІ ім. Ігоря Сікорського проведено Національний семінар на тему "Освітня програма з фізичної ядерної безпеки в Україні: практика і рекомендації МАГАТЕ та досвід впровадження в деяких вищих навчальних закладах".

У семінарі взяли участь представники Міненерговугілля, КПІ ім. Ігоря Сікорського, Інституту ядерних досліджень НАН України, Харківського національного університету імені В.Н.Каразіна, Одеського національного політехнічного університету, Національного університету "Львівська політехніка", Одеського центру з нерозповсюдження ядерної зброї Одеського національного університету ім. І.І. Мечникова, експерти та науковці Центру нерозповсюдження імені Джеймса Мартіна Мідлберрі (Каліфорнія, США), Університету національної та світової економіки (Болгарія), а також – як спостерігачі – фахівці Шведського інспекторату з радіаційної безпеки, Національної адміністрації з фізичної ядерної безпеки Департаменту енергетики Сполучених Штатів Америки.

2 лютого в рамках семінару відбулося засідання круглого столу, участь у якому взяли відповідальні представники НАН України, Міністерства освіти і науки України, апарату РНБО України, Держатомрегулювання, Державного агентства України з управління зоною відчуження, Національної гвардії України, Міністерства закордонних справ України, Міністерства охорони здоров'я України, адміністрації Держприкордонслужби України, Державної фіскальної служби України, Державної екологічної інспекції, державних підприємств "НАЕК "Енергоатом" і "Державний науково-технічний центр з ядерної та радіаційної безпеки".

Основну увагу учасники круглого столу приділили наступним проблемним питанням підготовки фахівців з фізичного захисту, обліку та контролю ядерних матеріалів:

  • забезпеченість підрозділів фізичного захисту, обліку та контролю ядерних матеріалів фахівцями відповідного напряму;
  • відновлення спеціалізації "Фізичний захист, облік та контроль ядерних матеріалів" у рамках спеціальності "Ядерна енергетика" на базі КПІ ім. Ігоря Сікорського та Навчального центру з фізичного захисту, обліку та контролю ядерних матеріалів Інституту ядерних досліджень НАН України;
  • формування державного замовлення на підготовку фахівців з фізичного захисту, обліку та контролю ядерних матеріалів.

Досвідом з підготовки навчальних та освітніх програм для фахівців з фізичної ядерної безпеки (nuclear security) поділилися Дмитро Ніконов (МАГАТЕ); Димитар Димитров (Університет національної та світової економіки, Болгарія); Маргарита Калініна-Поль (Центр нерозповсюдження імені Джеймса Мартіна Мідлберрі Інституту міжнародного навчання, США).

Велику зацікавленість учасників семінару викликало відвідування Навчального центру з фізичного захисту, обліку та контролю ядерних матеріалів Інституту ядерних досліджень НАН України.

Учасники семінару відзначали важливість проведення заходу для відновлення підготовки у вищих навчальних закладах України фахівців з фізичного захисту, обліку і контролю ядерних матеріалів в умовах тимчасової окупації АР Крим  та втрати основного навчального закладу у цій сфері – Севастопольського національного університету ядерної енергії та промисловості. Семінар в цілому сприяв популяризації фізичної ядерної безпеки в Україні.

Тимофій Бібік, к.т.н., ст. викладач каф. атомних електростанцій і інженерної теплофізики ТЕФ

Дата події