Інститут телекомунікаційних систем традиційно до свого професійного свята – Дня працівників радіо, телебачення та зв'язку – та до Дня студента запросив для проведення лекцій-презентацій провідні українські компанії. Цьогоріч студенти заслухали представників компаній "Alcatel-Lucent" (нині "Nokia"), "Lifecell" та "VegaTelecom" і були неабияк здивовані новизною та актуальністю матеріалу.

17 листопада "Alcatel-Lucent" розпочала свій виступ з нагородження грамотами та іменними стипендіями. Всі, хто старанно навчався цілий рік та вийшов на підвищену стипендію, хто брав участь у конкурсах, займав призові місця на олімпіадах, – не залишився без уваги. Представник компанії відмітила, що багатьох людей вона нагороджує не вперше (і навіть не вдруге!), і цим не можна не пишатися. "Alcatel-Lucent"  співпрацює з Інститутом телекомунікаційних систем з 2005 року, виділяючи кошти на купівлю підручників для бібліотеки та нагородження заохочувальними стипендіями кращих студентів.

22 листопада у 1-му корпусі, у залі засідань Вченої ради, відбулася урочиста зустріч представників компанії "Lifecell" зі студентами. Науковий керівник ІТС академік НАН України М.Ю.Ільченко, розпочав її з екскурсу про співпрацю нашого інституту з цією компанією. З кінця 2015 року ми нарешті розпочали співробітництво, встановивши базову станцію на даху 30-го корпусу та відкривши лабораторію "Lifecell", у якій зі студентами проводяться практичні та лабораторні заняття.

До того ж, окрім загально відомої програми "Jump to life", планується старт програми стажувань "ICT стажер". Нею передбачається проходження платного стажування в компанії протягом 6 місяців з гнучким графіком 20/40 год. на тиждень. А ще, після Нового року "Lifecell" планує запуск навчальних лекцій для студентів у нашому університеті від співробітників компанії. Метою лекцій буде ознайомлення студентів з практичним застосуванням здобутих академічних знань. Тренери будуть розповідати, на яких дисциплінах і темах необхідно акцентувати свою увагу при вивченні матеріалу, щоб отримати необхідні знання для роботи у сфері телекомунікацій та їхній компанії зокрема.

23 листопада останньою, але з не менш цікавою доповіддю, виступила компанія "VegaTelecom". Лекція була присвячена сучасним тенденціям розвитку телекомунікацій у світі та в Україні. До того ж, цього року вперше стартує програма стажувань від "VegaTelecom" для 4–5-курсників, які хочуть набути практичного досвіду ще будучи студентами.

То ж можемо підсумувати, що майже всі гіганти ринку телекомунікацій проводять стажування для старшокурсників, і у всіх студентів є можливість застосувати свої знання та набути цінного досвіду в команді професіоналів. Багато з них після закінчення стажувань отримують пропозиції стати штатними співробітниками компанії. Дякуємо за ці можливості хорошого та ґрунтовного старту для наших випускників.

На жаль, лекції такого типу проводяться всього раз на рік, але дирекція Інституту телекомунікаційних систем пообіцяла студентам робити їх частіше, бо дійсно цікаво! Адже це реальна можливість дізнатись про тенденції розвитку сучасних технологій з перших вуст.

Олександра Кравець

Дата події