На конкурс стартапів “Sikorsky Challenge”, який нещодавно пройшов у КПІ ім. Ігоря Сікорського, науковці зварювального факультету представили мобільну установку з використанням повітряно-водо-вуглецевої плазми для нагрівання теплоносіїв. Вони запропонували замінити існуючі види горіння на плазмовий, де плазмоутворюючим газом  виступає повітря або вуглекислий газ, а реагентом є водно-вугільна суміш.

 Для реалізації цієї технології використовується обладнання, що забезпечує стабільне ініціювання плазмового струменя з повітря в плазмотроні, в який через насадку подається водно-вугільна речовина, створюючи основний плазмовий факел, де і відбувається повне згоряння продуктів. Мобільність установки забезпечується ультразвуковим кавітатором, що дозволяє отримувати водно-вугільну речовину на місці, та силового джерела живлення з набору малогабаритних інверторних джерел послідовно-паралельного з'єднання. Мобільна установка дозволяє отримувати теплову потужність від 4кВт до 0,9 МВт.

Перспективними напрямами застосування можуть бути:

  • опалення: підприємства та інші громадські заклади, теплиці, приватні будинки, котельні;
  • спалення: сміттєпереробні підприємства, утилізація медичних відходів тощо;
  • газотермічна обробка металу: цементація виробу, гартування, нормалізація, відпуск, напилення, різання, зварювання, плавлення металу (підприємства металургійної, оборонної галузі).

Над проектом працювала група розробників з кафедри інженерії поверхні: Ю.С.Попіль, Д.В.Степанов, І.В.Смирнов, А.В.Чорний, С.П.Солодкий та  аспірант КНУ ім. Тараса Шевченка М.В.Клочок. Робота виконувалась на базі зварювального факультету КПІ ім. Ігоря Сікорського.

Інф. ЗФ

Дата події