29 серпня на сесії науково-педагогічних працівників університету було підписано угоду про запровадження програми подвійного диплома за напрямом "Машинобудування" між КПІ ім. Ігоря Сікорського та Познаньською політехнікою. 

Цей державний вищий технічний навчальний заклад є одним з найвідоміших у Польщі. Його ректор Томаш Лодиговський з трибуни сесії привітав українських колег з початком нового навчального року і запропонував визнати наступний рік "Роком інженера". Після сесії він дав "Київському політехніку" коротке інтерв'ю. Участь у розмові також узяли декан факультету машинобудування і транспорту Познаньської політехніки Францишек Томашевський та декан факультету механічної інженерії та менеджменту Олаф Цішак.

– На сесії науково-педагогічних працівників університету ви з ректором КПІ ім. Ігоря Сікорського Михайлом Згуровським підписали угоду про запровадження програми подвійного диплома за напрямом "Машинобудування". Як за нею здійснюватиметься навчання студентів?

 – Навчання за програмами подвійного диплома на перших порах здійснюватиметься за магістерським рівнем підготовки. Її особливістю є те, що не лише навчатися, але й захищати свої дипломні проекти студенти муситимуть і в Києві, і в Познані. Ці дипломи визнаватимуться в обох наших країнах. Це, звісно, накладає особливу відповідальність і на університети, і на самих студентів. Але дипломи свідчитимуть про високий фаховий рівень таких випускників.

– Коли перші магістри отримають такі дипломи? Скільки студентів навчатимуться за цією моделлю з українського боку, і скільки з польського?

– Про терміни і кількість студентів, які навчатимуться за нею, говорити поки що зарано. Нині мова йде про те, що, по-перше, програма і підписані документи дозволяють навчатися будь-якій кількості студентів. По-друге, їздити зможуть не лише студенти. Може приїхати до Києва викладати, скажімо, професор Познаньської політехніки, а професор з КПІ ім. Ігоря Сікорського – до Познані. Ще раз наголосимо, найважливішим є підготовка, захист і визнання робіт студентів в обох країнах. Ну і навчальні плани і програми, що узгоджені і уточнені нашими університетами, з часом можуть бути зміненими відповідно до вимог часу. Адже кожна спеціальність з плином часу вимагає нових компетенцій. І кожного року залежно від потреб економіки ми зможемо трохи змінювати кількість студентів за окремими напрямами, бо сьогодні найбільш актуальним є один напрям підготовки, завтра –  інший.

– Якщо я правильно зрозумів, сьогоднішнє підписання – це лише перший крок, а далі будуть програми подвійного диплома не тільки в галузі машинобудування, але й в інших.

– Саме так. Одним із пріоритетів Познаньської політехніки є підготовка фахівців у галузі авіабудування і космічних досліджень, а також біоінженерії. А ще для транспортної галузі – не тільки авіації, космосу, але й залізничного транспорту та іншого. Тож ми поспілкуємося зі співробітниками відповідних факультетів КПІ з метою підписання документів про підготовку з ними за програмами подвійного диплома фахівців з цих спеціальностей, а на майбутнє – для спеціальності "Біоінженерія" – і про запровадження такої програми не лише на магістерському, але й на третьому, докторантському рівні підготовки.

– Ну і останнє запитання. У своєму виступі на сесії науково-педагогічних працівників КПІ ім. Ігоря Сікорського ви запропонували визнати в наших університетах наступний рік "Роком інженера". Чи поширюватимете ви цю ініціативу на інші польські виші?

– Насамперед  акцент ми робитимемо на Познаньській політехніці і на Київській політехніці. Адже нас багато що пов'язує. Багато в чому ми подібні. Наступного року виповнюється 120 років з дня заснування КПІ ім. Ігоря Сікорського і 100 років з дня заснування Політехніки Познаньської. Звичайно, в Польщі багато вищих технічних навчальних закладів окрім нашого, але то їхня справа. Ми маємо власні інтереси. Нині ми зміцнюємо наші зв'язки з Київською політехнікою, і це для нас є пріоритетом.

– Упевнений, що рік цей буде успішним для наших університетів, і бажаю успіху в усіх цих цікавих починаннях. Дякую за інтерв'ю.

Спілкувався Дмитро Стефанович

Дата події