Указом Президента України 2016 рік був оголошений роком англійської мови в Україні. Протягом цього року викладачам КПІ ім. Ігоря Сікорського пощастило взяти участь у літній школі від Британської ради в Україні. Літня школа не тільки допомогла професійному розвитку окремих викладачів, а й згуртувала їх для активізації університетських заходів з використанням англійської мови.

Першим з таких заходів став тренінг для студентів у студентському просторі "Belka" на тему "The 21st Century Skills for Learning and Teaching", що був організований 31 жовтня в рамках програми візиту консультанта Британської ради в Україні. У тренінгу взяли участь 32 студенти з 8 факультетів, а також викладачі з ІЕЕ, ЗФ, ФММ, ФБМІ, ФАКС, ФЕА та ФЛ. Під час заходу студенти ознайомилися з головоломками латерального мислення, спробували "speed dating" з обговоренням тем з їхнього університетського життя. Як командні завдання студенти у групах спочатку розглядали різні методики вивчення англійської мови та ділилися набутими знаннями з іншими групами. Потім учасники взяли участь у цікавому командному змаганні "Marshmallow challenge", побудувавши вежі з використанням спагеті, скотчу, мотузки та маршмелоу, який треба було розмістити на вершині вежі. У фінальній частині студентам вручили сертифікати участі у тренінгу. Отримавши позитивні відгуки від студентів, організатори переконалися в необхідності таких ініціатив і проведення подібних заходів.

Тож коли надійшла пропозиція провести День англійської мови від Британської ради в Україні у форматі обговорення запропонованих тем англійською мовою, спільними зусиллями викладачів ІЕЕ, ЗФ та ФАКС 14 грудня була організована ділова гра для студентів на тему "Soft Power. Does it work?" Під час цього заходу студенти обговорювали можливості застосування "Soft Power" ("м'якої сили") та "Hard Power" ("жорсткої сили") в освіті загалом та в їхньому університетському житті зокрема. Навколо цих питань розгорілася активна дискусія, яка виявила зацікавленість студентів у змінах у процесі навчання. Працюючи в командах, учасники представляли своє бачення використання "Soft Power", можливі форми, переваги та бар'єри. Під час ділової гри студенти змогли не тільки поспілкуватися англійською мовою зі своїми колегами з різних факультетів, а й обговорити важливу для них тему навчання в університеті.

Надалі планується проводити подібні заходи не лише для студентів, а й для викладачів, які не тільки хочуть викладати дисципліни іноземною мовою, а й зробити заняття більш цікавими для студентів.

І.О.Суходуб, доц. кафедри теплотехніки та енергозбереження

Дата події