Чотири місяці минулого року я навчалася в Данії, в народній школі "Silkeborg hоjskole". Навчання було організоване в межах програми розвитку молодіжного лідерства. Я представляла Україну від молодіжної організації "Клуб "Компас". Цей клуб працює з молоддю та проводить молодіжні тренінги і табори протягом року.

Народна школа – це вид неформальної освіти для данської молоді. У роботі школи брали участь 120 студентів, 20 з яких є представниками інших країн. З огляду на те, що учасники школи живуть у школі, харчуються у школі, разом навчаються, подорожують, відпочивають, питання цивільного захисту, безпеки життєдіяльності та охорони праці є дуже актуальними.

Як це організовано.

Пожежна безпека

 У приміщеннях, де бувають великі скупчення людей – в актовому залі та спортзалі, встановлено цілодобово ввімкнені вказівні таблички "Exit", що позначають вихід з приміщення.

У всіх коридорах та великих приміщеннях школи встановлено пожежні сирени та кнопки ввімкнення пожежної сигналізації та виклику пожежної служби.

У кожній кімнаті є план евакуації, розроблений саме для цієї кімнати.

У школі є декілька щитів з переносними пристроями для дефібриляції серця.

Безпека на воді

Користуватись басейном у школі дозволяється лише у присутності шкільного рятувальника або двох студентів-рятувальників, які отримали відповідний статус після проходження курсу рятувальника у басейні та складання відповідного іспиту.

Користуватись каяками та каное дозволяється лише у присутності сертифікованого інструктора, яким може бути вчитель або студент.

Безпека під час занять

За безпеку під час класів відповідає вчитель, який проводить заняття. Під час роботи зі шкідливими або небезпечними речовинами (фарбами, гострими речами) ми використовували спеціальне обладнання для захисту.

Робота з високими температурами під час випалювання гончарних виробів виконувалась під наглядом учителя з використанням захисних термостійких рукавиць та щипців.

Інструктажі

На перших тижнях навчання всі студенти прослухали лекцію з пожежної безпеки та отримали інструкції щодо дій при виникненні пожежної небезпеки. Також відбулося практичне навчання з поведінки на випадок виникнення пожежної небезпеки в школі, під час якого всі студенти евакуювалися на безпечну відстань від школи. Після евакуації студенти вчилися гасити полум'я від твердого пального пожежогасниками та тканиною. Окрім того, усіх навчали гасити полум'я від рідкого пального (бензину) в ємності методом обмеження доступу кисню за допомогою кришки та тканини (на фото).

Тренінги

Студенти школи мали можливість пройти курс першої медичної допомоги та/або курс рятувальника в басейні, скласти відповідні іспити та отримати міжнародні сертифікати.

Отже, питанням цивільного захисту, безпеки життєдіяльності та охорони праці в данській школі приділяють багато уваги. Сподіваюсь, що мій досвід, набутий під час навчання, допоможе розвитку КПІ ім. Ігоря Сікорського.

Загалом же все, що ми побачили і чого навчилися в Данії, стисло описати важко. Зазначу лише основне: це був шанс побачити різні культури та пізнати їх через студентів з різних країн; це справді важливі практичні навички з лідерства, роботи в команді, роботи з інтернаціональними культурами, проектного менеджменту; це нові друзі з різних частин світу.

Софія Гелетуха, студентка 5-го курсу ТЕФ