Саме таким гаслом можна відзначити перебіг подій в листопаді на кафедрі прикладної гідроаеромеханіки і механотроніки: осіння школа – студентська олімпіада – конкурс фахової майстерності.

На перший крок припав початок листопада, коли відбулася "Осіння школа" для учнів старших класів ліцеїв, гімназій та середніх шкіл. Під час канікул на кафедру прийшли 22 учні з 5 освітніх закладів Києва. Щоденно упродовж шести годин відбувалось теоретичне навчання, набувалися практичні навички та здійснювалась лабораторна перевірка знань з електротехніки, моделювання, пневмоавтоматики, електропневмоавтоматики та програмування контролера. Кожного дня – нове завдання, нові інструментарії, нові викладачі – О.П. Губарев, О.В. Узунов, І.В. Ночніченко, О.С. Галецький, А.М. Муращенко, О.С. Ганпанцурова. Тільки дев'ятеро учнів дійшли до останнього випробування з перевіркою результатів на дидактичному обладнанні з програмованими контролерами та пристроями пневмоавтоматики. Але вони, навіть після вручення сертифікатів про завершення "Осінньої школи", продовжили розв'язання "призової" задачі, аж до самого суботнього вечора і переможного результату.

Пройшло два тижні, і розпочався другий крок – Всеукраїнська олімпіада з перевірки знань з "мехатроніки в машинобудуванні", але у зміненому форматі. Ще влітку представники фірми ДП "ФЕСТО" та громадської організації "Worldskills Ukraine", Артем Миколайович Харченко та Сергій Олександрович Рибак, звернулися до НТУУ "КПІ ім. Ігоря Сікорського" з пропозицією щодо спільної організації та проведення першого в Україні конкурсу компетенції "мехатроніка" за програмою Worldskills. Зауважимо, що Worldskills – це найбільше у світі змагання з професійної майстерності, своєрідні олімпійські ігри для професійної молоді, які проводяться кожні два роки в міжнародному форматі по 6 секторах світової економіки: "Транспорт і логістика", "Будівництво і технологія будівельного виробництва", "Технологія виробництва і технологія машинобудування", "Інформаційно-комунікаційні технології", "Образотворче мистецтво і мода", "Соціально-побутове обслуговування".

На наш погляд, підходи Worldskills надають серйозний інструментарій для створення зрівноваженої системи з відомих технічних рішень, підходів фахової освіти та сучасних потреб суспільства. В такій системі стимулюючим фактором для динамічних змін можуть бути нові технічні проблеми, або дефіцит певної категорії фахівців, або новітні розробки, потенціал яких ще тільки перевіряється на практиці.

У нашому випадку стимулюючим фактором виявилася студентська олімпіада, яка делегувала своїх переможців для участі в конкурсі. Порівняно з попереднім роком кількість олімпійських команд зросла з 14 до 18 – додались представники Академії муніципального управління, Національного університету біоресурсів і природокористування, Київського національного університету будівництва і архітектури, а з Київського національного університету технологій і дизайну вийшли до змагань зразу дві команди з різних кафедр. Ще три команди зі Львова, Ужгорода та Чернівців для першого знайомства були спостерігачами. Всього на олімпіаду прибуло близько ста студентів та тренерів-викладачів. На переможців, окрім традиційних дипломів, медалей та призів, очікували кваліфікаційні перепустки на конкурс Worldskills. Попри запеклу та напружену боротьбу команд, ритм олімпіади був витриманий на всій дистанції. Цьому сприяла злагоджена робота журі, підтримка керівника відділу дидактики ДП "ФЕСТО" Євгена Сергійовича Риженка, співробітників кафедри та команди асистентів змагань. Саме ця команда, що складалась з 28 студентів 4–6-го курсів і пройшла крізь півторамісячний тренувальний вишкіл, забезпечила безперебійну роботу обладнання, чітке дотримання правил змагань, ритмічні переходи від тренувань до змагань, від етапу до етапу. Переможцем стала команда НТУУ "КПІ ім. Ігоря Сікорського" у складі Владислава Шаріпова, Ігоря Агаєва та Івана Окренця (керівник О.С. Ганпанцурова), срібло вибороли студенти Національного університету харчових технологій Ольга Тіт, Владислав Якимчук, Борис Михайлик (керівник М.В. Якимчук), бронзу завоювала команда кафедри КІТВТ КНУТД – Тарас Лебедюк, Ірина Зіль, Анна Зубович (керівник І.Л. Ківа).

14 кращих олімпійців та три команди від регіонів (університети Чернівців, Львова та Ужгорода) прийшли до третього кроку самовизначення – конкурсу фахової майстерності.

Відкриттю конкурсу передував круглий стіл, на якому ректор НТУУ "КПІ ім. Ігоря Сікорського" М.З. Згуровський та президент "Worldskills International" Саймон Бартлі обговорили співпрацю в напрямку формування новітніх компетенцій та професій. Під час урочистого відкриття змагань голова "Worldskills Ukraine" С.О. Рибак побажав конкурсантам чесної і завзятої боротьби та перемоги сильнішому. Фахові завдання та правила оцінювання підготували викладачі НТУУ "КПІ ім. Ігоря Сікорського", модульні виробничі станції надали КПІ, ДП "ФЕСТО" та НУХТ, журі змагань склали керівники команд, незалежні експерти, у тому числі представники "ArcelorMittal", експерти від регіонів та технічні експерти. Карусель змагань, яка утворилася з команд, асистентів, членів журі, експертів та спостерігачів, зранку до вечора "кружляла" по лабораторіях кафедри в першому корпусі. О шостій годині вечора по-справжньому фахово виснажені команди та керівники очікували на завершення підрахунку результатів, а в сусідній залі на студентів чекало тістечково-мандаринове підбадьорення. Урочиста мить: голова "Worldskills Ukraine" С.О. Рибак оголошує переможців, вручає нагороди і цінні призи – планшети і мобільні телефони. Майстерність є, а несподіванок немає – перші шість місць займають переможці та призери олімпіади.

Третій крок зроблено, мехатронна спільнота отримала нових прихильників, фахові випробування олімпійці витримали, до участі у WorldSkills International готові, шлях від професійного знайомства до фахового знання та професійного самоствердження пройдено.

P.S. Незалежні експерти від "ArcelorMittal" виступили з пропозицією включити до змагань, поза конкурсом, співробітників "ArcelorMittal" – відчути фаховий олімпійський дух молоді.

О.П. Губарев, професор каф. ПГМ, О.С. Ганпанцурова доц. каф. ПГМ

Дата події