“Одним із найважливіших показників якості діяльності будь-якого університету є працевлаштування його випускників. На жаль, їхня подальша професійна кар'єра відстежується не завжди, однак hr-служби такі речі пильно відстежують і роблять свої висновки. Так формується авторитет вишів у середовищі тих, хто надає роботу їх випускникам. Утім, нині більшість українських роботодавців уже не звертають уваги на диплом, вважаючи досвід і компетенції найкращим доказом профпридатності. По-іншому розвивається ситуація хіба що у випадку прийому на роботу студентів і спеціалістів початкового рівня. Тут диплом може стати конкурентною перевагою, оскільки свідчить про цілеспрямованість і бажання навчатись. Крім того, має значення і сам ВНЗ. Не секрет, що в топових університетах вимоги до студентів є вищими, а процес навчання передбачає серйозну віддачу, – йдеться в результатах дослідження Міжнародного кадрового порталу hh.ua.

За даними опитування роботодавців, найбільш авторитетними є рейтингові національні ВНЗ, такі як КНУ ім. Тараса Шевченка, КПІ ім. Ігоря Сікорського або Києво-Могилянська академія. Понад третина опитаних гідно оцінять диплом будь-якого державного українського ВНЗ. Не можна сказати, що сильно посприяє працевлаштуванню диплом закордонного ВНЗ. Лише у шести зі ста компаній першочергово візьмуть на роботу пошукача, який здобув освіту закордоном.

Більше за все роботодавці хотіли б бачити у своїй компанії випускників КНУ ім. Тараса Шевченка, КПІ ім. Ігоря Сікорського, Києво-Могилянської академії, КНЕУ і Харківського політеху. Також до ТОП-10 ВНЗ увійшли Національний авіаційний університет, ЛНУ ім. Івана Франка, Львівська політехніка, ХНУ ім. В.Каразіна і Національна юридична академія ім. Ярослава Мудрого в Харкові.

На думку українських роботодавців, якісна освіта є хорошим стартом для успішної кар'єри. Про це заявили дещо менше третини опитаних. Майже половина представників компанії вважають, що вибір ВНЗ впливає на подальшу кар'єру лише в тому випадку, якщо випускник іде працювати за спеціальністю. І ще майже чверть упевнені, що диплом ніяк не вплине на професійний успіх.

Дані були отримані в результаті опитування, проведеного Дослідницьким центром Міжнародного кадрового порталу hh.ua в жовтні 2016 року. В опитуванні взяли участь 235 представників компаній із різних регіонів України.

За інф. порталу "Вища освіта"

 

№ п/п Назва ВНЗ %
1 Київський національний університет ім. Тараса Шевченка 38%
2 НТУУ «Київський політехнічний інститут ім. Ігоря Сікорського» 32%
3 Національний університет «Києво-Могилянська академія» 23%
4 Київський національний економічний університет ім. В. Гетьмана 17%
5 НТУ «Харківський політехнічний інститут» 15%
6 Національний авіаційний університет (Київ) 9%
7 Львівський національний університет ім. Івана Франка 9%
8 Національний університет «Львівська політехніка» 8%
9 Харківський національний університет ім. В. Каразіна 6%
10 Національна юридична академія ім. Ярослава Мудрого (Харків) 6%